Όταν 11 φίλες εμβολιασμένες διαγνώστηκαν με COVID μετά από δείπνο. ..

by on 27 November 2021

Το να μολυνθούν με τον κορονοϊό φαινόταν αρκετά απίθανο, για μια ομάδα φίλων που συναντήθηκε μετά από τόσους μήνες εγκλεισμού για ένα δείπνο στο κέντρο της Μελβούρνης.

Εφόσον και οι 13 φιλενάδες που συνέφαγαν είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, και τηρούσαν προφυλάξεις φορώντας τη μάσκα όταν σηκώθηκαν από το τραπέζι, μετά από τέσσερις ώρες μαζί, δεν θεώρησαν ότι υπήρξε περίπτωση να μολυνθούν.
Λίγες όμως ημέρες μετά τη συνάντησή τους, οι 11 από την παρέα, βρέθηκαν θετικές στον ιό.

Για την Charlotte Webster, που μίλησε στο ABC, ο φόβος του στίγματος που συνοδεύει τη μόλυνση από COVID ήταν μεγαλύτερος από τα ήπια συμπτώματα που αντιμετώπισε μετά από αυτή τη συνάντηση με τις φίλες της.

Η έξοδός τους είχε γίνει το Σάββατο βράδυ, και την Τρίτη, όταν η κα Webster άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα περιμένοντας τα αποτελέσματά της, κάποιες φίλες της είχαν ήδη βρεθεί θετικές.

«Ήξερα ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να είμαι κι εγώ θετική εφόσον δεν αισθανόμουν καλά», εξήγησε, «ωστόσο πλάνταξα στο κλάμα όταν έμαθα ότι μολύνθηκα».

«Δεν γνώριζα κανέναν άλλον να έχει κολλήσει τον ιό. Παρά το γεγονός ότι έχουμε ζήσει σχεδόν δύο χρόνια με την πανδημία, ο ιός δεν είχε παρουσιαστεί στη ζωή μου».

Εκ των υστέρων, η κ. Webster δήλωσε ότι θα είχε προσέξει περισσότερο τους κινδύνους μετάδοσης του ιού που παρατήρησε στο εστιατόριο, καθώς δεν υπήρχε έλεγχος πιστοποιητικού εμβολιασμού στους πελάτες που έμπαιναν εκεί και οι σερβιτόροι δεν φορούσαν μάσκες, όπως απαιτείται με βάση τους υγειονομικούς κανόνες.

«Τώρα επιλέγω με αυστηρά κριτήρια που θα δειπνήσω ή που θα κυκλοφορήσω».

Η επιδημιολόγος του Ινστιτούτου Doherty, Katherine Gibney, εξήγησε στο ABC ότι καθώς οι άνθρωποι προσαρμόζονται στη νέα κανονικότητα, χωρίς περιοριστικά μέτρα, είναι σημαντικό να θυμούνται ότι είναι στο χέρι τους να προστατευτούν, και να λάβουν επιπλέον μέτρα για να μην εκτεθούν στον ιό.

«Το να βρίσκεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα χώρο με πολύ κόσμο, ο οποίος είναι κλειστός, με κακό εξαερισμό και χωρίς να φοράς μάσκα, είναι ένα από τα πιο ριψοκίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις», είπε.

Η Δρ Gibney δήλωσε ότι ο πλήρης εμβολιασμός καθώς και η λήψη του αναμνηστικού εμβολίου (booster shot) όταν φτάσει η ώρα και το δικαιούμαστε, είναι ο σημαντικότερος τρόπος να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τη μόλυνση, και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να νοσήσουμε βαριά στην περίπτωση που προσβληθούμε.

Είπε, επίσης, ότι η επιλογή να φοράμε μάσκα σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουμε την πολυκοσμία και τους ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους, θα μας προστατέψει.

«Πλέον έχουμε μπει στο στάδιο όπου είναι στο χέρι του καθενός να λάβει μέτρα για να προφυλαχθεί. Το 2022 μπορεί να είναι ακόμα αρκετά περιπετειώδες» πρόσθεσε η Δρ Gibney.

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η Δρ Gibney εξηγεί ότι, σύμφωνα με έρευνα, φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, το στίγμα που συνδέεται με τη μόλυνση από COVID παίζει ρόλο στη καθυστέρηση των ανθρώπων να εξεταστούν για τον ιό.

Τόνισε πόσο σημαντικό είναι να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να υποβάλλονται σε εξετάσεις όταν δεν αισθάνονται καλά, αλλά και να ενημερώνουν εκείνους με τους οποίους ήρθαν σε επαφή, όταν το αποτέλεσμα είναι θετικό.

«Καθώς πρόκειται πλέον για ενδημική ασθένεια που κυκλοφορεί στην κοινωνία, η ιχνηλάτιση των επαφών θα πρέπει να αρχίσει να γίνεται με ατομική πρωτοβουλία και όχι μετά από ειδοποίηση των Υπηρεσιών Υγείας».

Όλοι στην Αυστραλία πρέπει να έχουν στο νου τους ότι κάποια στιγμή θα εκτεθούν στον ιό κατά τους επόμενους 12 μήνες, πρόσθεσε η επιδημιολόγος. «Γιατί είναι μέσα στην κοινωνία και θα συνεχίσει να κυκλοφορεί».

Η Δρ Gibney εξήγησε, επίσης, ότι θα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα, ελπίζοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν θα κατακλύσει τα νοσοκομεία και ότι δεν θα εμφανιστούν νέες παραλλαγές του COVID.

«Υπάρχει και αυτή η πιθανότητα, δεν είναι βέβαιο, σε καμία περίπτωση, και ελπίζουμε ότι τα εμβόλια θα είναι σε θέση να τροποποιηθούν ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις νέες παραλλαγές».

Αλλά όπως γνωρίσουμε, το COVID ξαναγράφει τους κανόνες κάθε λίγους μήνες, και μπορεί να έχουμε νέα σκαμπανεβάσματα και το 2022, είπε.

neoskosmos.com