ΩΡΙΜΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΡΥΠΟΓΟΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

by on 26 March 2018

Ώριμες όσο ποτέ άλλοτε πλέον οι συνθήκες για την επιβολή διοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Η εφαρμογή θα μπορούσε να ξεκινήσει πιλοτικά στο κέντρο της Αθήνας και μετά να επεκταθεί και στους υπολοίπους δήμους του λεκανοπεδίου…

…Μετά τα «διόδια» που πρέπει να πληρώσουν όλοι οι οδηγοί αυτοκινήτων για να προσεγγίσουν το κέντρο του Λονδίνου, ο δήμαρχος της πόλης πρόσθεση μια ακόμα χρέωση, για τα αυτοκίνητα προδιαγραφών Euro 4 και παλαιότερων.

Όσα μοντέλα βενζίνης και diesel έχουν κατασκευαστεί πριν το 2006, εκτός από τα 13€ (11,5 λίρες Αγγλίας) για να μπουν στο κέντρο της πόλης (Congestion Charge όπως ονομάζεται), θα πληρώνουν επιπλέον 10 λίρες Αγγλίας. Συνολικά δηλαδή 21,5 λίρες ή 24€.

Η νέα χρέωση για τα ρυπογόνα αυτοκίνητα ονομάζεται T-Charge και σκοπό έχει, φυσικά, να αποθαρρύνει τη χρήση των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης στο κέντρο του Λονδίνου. Όπως και η χρέωση για όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα, επιβάλλεται από τις 07:00 έως τις 18:00 καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής και αφορά ένα μεγάλο δακτύλιο που περικλείει το κέντρο της πόλης.

Η σήμανση που έχει ήδη τοποθετηθεί για το Congestion Charge και όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες είναι εκτεταμένη και πολύ κατατοπιστική, ισχύει φυσικά και για τα αυτοκίνητα που πρέπει να αποδώσουν το νέο φόρο παλαιότητα T-Charge.

Όπως υποστήριξε στο Reuters ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, η επιβολή αντικινήτρων για την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης ήταν επιβελημένη, καθώς:  «ο αέρας στο Λονδίνο δεν είναι μόνο βρώμικος αλλά και δολοφονικός. Πολλά παιδιά έχουν διαγνωστεί με υπανάπτυκτους πνεύμονες, ενώ πολλοί ενήλικοι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από αναπνευστικά προβλήματα».

Το νέο μέτρο με την ονομασία T—Charge αποτελεί προπομπό πολύ πιο αυστηρών απαγορεύσεων στο μέλλον. Οι οποίες, ωστόσο, έχουν ήδη ανακοινωθεί και δεν αποτελούν έκπληξη, όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Καν έχει ανακοινώσει ότι το 2020 θα δημιουργηθεί στο Λονδίνο ένας «δακτύλιος» κυκλοφορίας, στον οποίο θα μπορούν να εισέρχονται μόνο αυτοκίνητα μηδενικών ή πολύ χαμηλών ρύπων.

Για όσους επιθυμούν ωστόσο να επισκεφτούν το κέντρο του Λονδίνου με το αυτοκίνητό τους, η υπηρεσία Transport for London έχει ένα πολύ αναλυτικό και κατατοπιστικό ιστότοπο, στον οποίο μπορεί κανείς να μάθει τα πάντα για τις χρεώσεις, τους τρόπους πληρωμής και φυσικά ποια αυτοκίνητα υπόκεινται στο νέο «χαράτσι» του T-Charge, μέσω ειδικής εφαρμογής. Αν Λονδίνο οδικών λοιπόν, τότε https://tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge…