ΧΡΥΣΟΣ ΑΞΙΑΣ 1,8 ΕΚΑΤ. ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

by on 12 Οκτωβρίου 2017

Ο επόμενος «πυρετός του χρυσού» μπορεί να λάβει χώρα στους υπονόμους της Ελβετίας, αν ευσταθούν τα ευρήματα μιας πρόσφατης έρευνας στη χώρα.

Ερευνητές του Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology μελέτησαν 64 εργοστάσια επεξεργασίας νερού υπονόμων και υπολόγισαν πως περίπου 43 κιλά χρυσού διαχέονται σε ετήσια βάση. Η αξία μιας τέτοιας ποσότητας ξεπερνάει τα 1.8 εκατομμύρια δολάρια.

Η πυκνότητα του χρυσού στο νερό είναι τόσο χαμηλή που δεν αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον.

Όμως, ειδικά σε κάποιες περιοχές στα νότια της Ελβετίας, οι ποσότητες είναι τόσο μεγάλες που θα μπορούσε να γίνει μια προσπάθεια για ανακύκλωση. Οι μεγάλες ποσότητες οφείλονται στην ύπαρξη πολλών εργαστηρίων επεξεργασίας χρυσού στο Νότο.

Στην ίδια έρευνα ανακαλύφθηκε πως περισσότερο από 3.000 κιλά ασημιού περνούν από τα νερά των υπονόμων, η αξία των οποίων υπολογίζεται κοντά στο 1.5 εκατομμύριο δολάρια.

Συνολικά το κόστος της επανάκτησης των μετάλλων σε σχέση με την πιθανή τους αξία είναι επιζήμιο όμως τα νούμερα, ειδικά στα νότια της χώρας, αφήνουν ανοικτές προοπτικές για μια τέτοια επιχειρηματική κίνηση στο μέλλον.

Μάκης Ευθυμίου – in

Be the first to comment!
 
Leave a reply »