ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΣΕ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΟΙ … ΟΧΘΡΟΙ !

by on 5 August 2014

Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες μάλλον θα χρειαστούν μεγαλύτερη στήριξη μετά τη νέα ανακεφαλαιοποίησή τους, υποστηρίζει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα φτάνουν πλέον τα 77 δισεκατομμύρια ευρώ και οι τράπεζες φοβούνται ότι θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους. Γι’ αυτό, σημειώνει, γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και διατυπώνονται πολλές σχετικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα ένα κούρεμα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Από την άλλη πλευρά δεν λείπουν και εκείνοι που απλώς προφασίζονται αδυναμία εξυπηρέτησης προκειμένου να ξεφορτωθούν τα δάνειά τους, υποστηρίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη τραπεζικές πηγές. Επειδή λοιπόν οι τράπεζες φοβούνται τα μελλοντικά ρίσκα, εκταμιεύουν όλο και λιγότερα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, κάτι που προκαλεί έλλειψη ρευστότητας, άρα πτώχευση για όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, άρα νέα «κόκκινα δάνεια». Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, τονίζει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

Το συμπέρασμα της εφημερίδας: οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, που μόλις πρόσφατα ανακεφαλαιοποιήθηκαν, περιμένουν με «κάποια νευρικότητα» τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών στρες τεστ που θα γίνουν το φθινόπωρο, ώστε να διαπιστώσουν εάν χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση. Πάντως η γερμανική εφημερίδα παραθέτει και μία παλαιότερη, αισιόδοξη εκτίμηση από την πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου στην «Καθημερινή»: Ακόμα και αν προκύψουν πρόσθετες δανειακές ανάγκες, θα είναι διαχειρίσιμες, δηλώνει η κ.Σακελλαρίου

Deutsche Welle