ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΙΝΔΟΥ…

by on 9 Ιουλίου 2018

…Σε μία πρωτοφανή συναλλακτική αδράνεια έχει πέσει από τις αρχές του Ιουλίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη σημερινή συνεδρίαση, αν και θετική να δείχνει πόσο μακριά από τις αναπτυγμένες αγορές βρίσκεται το ελληνικό ταμπλό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 749,75 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 749,00 μονάδων (+0,26%) και 754,13 μονάδων (+0,95%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 15,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 11 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 525 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,37%, στις 1.971,74 μονάδες, ενώ στο -0,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.243,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,68% στις 834,41 μονάδες.

Το κλείσιμο της κύριας συνεδρίασης σήμερα μόλις που βρήκε τον όγκο να φτάνει τα 10 εκατ. τεμάχια (σ.σ. 11 εκατ. μαζί με τις δημοπρασίες), θυμίζοντας «εναλλακτικές» αγορές αναδυόμενων οικονομιών. Κι όμως, το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί ακόμη αγορά που διαπραγματεύεται στην ασφάλεια του ευρώ, σχολιάζει καυστικά χρηματιστηριακός παράγοντας στο Capital.gr, υπενθυμίζοντας ότι «μπορεί να έχουμε ακόμη βροχερά σαββατοκύριακα, αλλά μάλλον ο Δεκαπενταύγουστος έχει έρθει νωρίτερα».

«Κρανίου τόπος» είναι το σχόλιο άλλου χρηματιστή στο Capital.gr, ο οποίος υπενθυμίζει ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές κυμάνθηκαν στα 25 εκατ. ευρώ. Σήμερα μόλις που κατάφερε η αγορά να διακινήσει τα μισά, κάνοντας αρνητικό ρεκόρ αρκετών ετών (αν εξαιρεθεί η 14η Αυγούστου 2012, όταν και ο τζίρος έκλεισε στα 9,4 εκατ. ευρώ).

Βέβαια, σε ένα περίπλοκο πολιτικό περιβάλλον, όπως αυτό που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, η απουσία της έντασης πωλητών είναι το μοναδικό θετικό σημάδι της αγοράς, αλλά εάν συνεχιστεί αυτή η αδράνεια σταδιακά οι αγοραστές θα «κουραστούν» και θα παρακολουθούν παθητικά την αγορά να κινείται από τους πωλητές και τους short…

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα – capital.gr

Be the first to comment!
 
Leave a reply »