ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΦΙΝΛΑΝΔΩΝ ;

by on 15 April 2019

Στη μάχη σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού ρίχνονται τώρα οι Φινλανδοί Σοσιαλδημοκράτες, έπειτα από την οριακή νίκη τους επί του εθνικιστικού, αντιμεταναστευτικού Κόμματων των Φινλανδών (Αληθινοί Φινλανδοί).

Σύμφωνα με τα τελικά, επίσημα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι Σοσιαλδημοκράτες του 56χρονου πρώην συνδικαλιστή Άντι Ρίνε συγκέντρωσαν το 17,7% των ψήφων, ενώ το ευρωσκεπτικιστικό, εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα με το 17,5% των ψήφων.

Το συγκυβερνών κόμμα του Κέντρου του πρωθυπουργού Γιούχα Σιπίλα και η κεντροδεξιά Εθνική Συμμαχία έλαβαν 13,8% και 17% των ψήφων αντίστοιχα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά τον τελευταίο αιώνα που κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει πάνω από το 20% των ψήφων.

Σε μία καλή σε γενικές γραμμές νύχτα για την αριστερά της Φινλανδίας, οι Σοσιαλδημοκράτες (SDP) εξασφάλισαν έξι ακόμη έδρες, ενώ οι Πράσινοι πέντε και η Ριζοσπαστική Αριστερά τέσσερις. Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ 2.500 υποψηφίων από 19 κόμματα και κινήματα.

Ο μεγάλος χαμένος ήταν το Κόμμα του Κέντρου, του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα, ο οποίος απέδωσε την ήττα του στις «δύσκολες οικονομικές αποφάσεις» που έπρεπε να λάβει η κυβέρνησή του.

Δεδομένου ωστόσο ότι κανένα κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 20%, καθώς και του μεγάλου χάσματος μεταξύ των κυρίαρχων κομμάτων σχετικά με το μέλλον του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, η κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο για τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ρίνε θα προσπαθήσει να συμμαχήσει με τους Πράσινους και τη Ριζοσπαστική Αριστερά. Δεν αποκλείουν ωστόσο, παρά τις μεγάλες διαφορές τους στην κοινωνική και δημοσιονομική πολιτική, να στραφεί και στο Κόμμα του Κέντρου του Σίπιλα.

Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα κόμματα θεωρούν πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να μοιραστούν την εξουσία με τους ευρωσκεπτικιστές Φινλανδούς και τον ακροδεξιό ηγέτη τους Γιούσι Χάλα-άχο.

naftemporiki.gr