«ΦΡΕΝΟ» ΣΤΙΣ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

by on 23 Αυγούστου 2017

Στην Κομισιόν η «ανησυχία» της Ευρωζώνης και κυρίως της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας έχει αρχίσει να εντείνεται από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν η πρώτη επιστολή έφτασε στα αρμόδια γραφεία του Μπερλεμόν. Οι κινέζικες παρεμβάσεις στον επιχειρηματικό χώρο της Ευρώπης σε σημεία αιχμής έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα την Γερμανία αλλά και την Γαλλία στις οποίες οι κινεζικές εξαγορές στοχεύουν πλέον σε ευαίσθητα στοιχεία της οικονομίας τους.

Στις 28 Ιουλίου, όμως, η Κομισιόν έγινε δέκτης ενός εγγράφου από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας με την υποστήριξη της Ιταλίας, με το οποίο απαιτείται να δρομολογηθούν σχετικές διαδικασίες για τον έλεγχο και τον περιορισμό των ξένων επενδύσεων στην Ευρωζώνη. Το Βερολίνο ανησύχησε ιδιαίτερα μετά την κινεζική εξαγορά της γερμανικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Kuka, ενώ το Παρίσι βλέπει να κινδυνεύουν ηχηρά ονόματα της γαλλικής βιομηχανίας όπως ο όμιλος Fca.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο δεν αναφέρεται ονομαστικά η Κίνα και οι κινεζικές εξαγορές, αλλά είναι κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες ότι η ανησυχία αφορά κατά βάση τις κινήσεις που κάνουν τα τελευταία χρόνια οι κινεζικοί επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ευρωζώνη και οι οποίες διευρύνονται με αξιοσημείωτο ρυθμό. Οι περιορισμοί που θα ανακοινώσει στο πλαίσιο αυτό ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ στις 13 Σεπτεμβρίου σε ομιλία του θα κάνουν λόγο για την ανάγκη να τεθούν περιορισμοί απέναντι σε χώρες που δεν εφαρμόζουν τα ίδια κριτήρια των ανοικτών αγορών και στις δικές τους χώρες έναντι των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Το βασικό σημείο αλλαγής όμως στο περιβάλλον των εξαγορών είναι ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αυστηροποιήσουν το κανονιστικό πλαίσιο που θα επιτρέπει ή θα απαγορεύει την εξαγορά μιας επιχείρησης από τρίτη χώρα εκτός ευρωζώνης. Και θα αποτρέπουν έτσι την προσφυγή σε εγχώρια δικαστήρια σε περιπτώσεις αρνήσεων εξαγοράς χαρακτηρίζοντας τις προς εξαγορά επιχειρήσεις ως ειδικού ενδιαφέροντος για την χώρα ή θα επαναφέρουν την ισχύ της «χρυσής μετοχής» ήτοι μετοχών που θα διατηρεί η χώρα και θα μπορεί να ασκεί βέτο με αυτές έναντι της ξένης εταιρείας.       

Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή στην στάση των ευρωπαϊκών χωρών έναντι των κινεζικών επενδύσεων φαίνεται να αποτυπώνει πλέον και στο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον κάποια στοιχεία διακριτικού προστατευτισμού ιδιαίτερα έναντι του Πεκίνου καθώς η εξαγωγική κινητικότητα της ευρωζώνης προς την αγορά της Κίνας έχει αρχίσει να συναντά δυσκολίες τόσο από τις αναπροσαρμογές στο νομικό περιβάλλον της Κίνας όσο και από τις αλλαγές στην οικονομία της.
 
Ελλάδα – Πειραιάς

Το ενδιαφέρον όμως δεν αφορά μόνο τις νέες ξένες κινεζικές επενδύσεις αλλά και τα ήδη υπάρχοντα κινεζικά επενδυτικά ανοίγματα στην Ευρωζώνη όπως αυτά στην Ελλάδα.

Στο κομμάτι αυτό οι συζητήσεις στην Κομισιόν ενώ έχουν αρχίσει δεν έχουν εν τούτοις καταλήξει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις καθώς αποτελούν μέρος της επόμενης «φάσης» με την οποία θα ασχοληθεί η Ευρωζώνη με τις κινεζικές FDI.

Στις Βρυξέλλες πάντως παρότι η ανησυχία, κυρίως στο Βερολίνο και το Παρίσι, έχει πάρει πλέον την μορφή συγκεκριμένων αντιδράσεων μέσω της Κομισιόν, εν τούτοις δεν είναι της ίδιας έντασης από όλες τις χώρες. Μεγάλη μερίδα των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες στην Κομισιόν συγκαταλέγουν και την Ελλάδα, όχι μόνο δεν ανησυχούν αλλά επιδιώκουν την διεύρυνση των κινεζικών επενδύσεων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι αντιδράσεις απέναντι στο Πεκίνο αναμένεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες ειδικά σε ορισμένους τομείς που ο ευρωπαϊκός Βοράς έχει διαφορετικά συμφέροντα από τον ευρωπαϊκό Νότο.  

Του Γ. Αγγέλη – Capital

Be the first to comment!
 
Leave a reply »