ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΝΟΝΙ…

by on 12 July 2016

«Φουσκώνει» επικίνδυνα μήνα με τον μήνα η μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, λόγω της αυξανόμενης αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους…

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπέρασαν στο τέλος Μαΐου τα 88,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,58 δισ. ευρώ αποτελούν «φρέσκες» οφειλές (δημιουργήθηκαν από τις αρχές του χρόνου), ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν παλαιό χρέος (έως 31-12-2015).

Ο Μάιος ήταν ένας από τους χειρότερους μήνες καθώς έμειναν απλήρωτοι φόροι 1,254 δισ. ευρώ, προκαλώντας προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία περιμένει χειρότερες μέρες λόγω της υπερφορολόγησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι δημιουργούν κάθε μήνα νέες οφειλές προς την εφορία πάνω από ένα δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στις εισπράξεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που έχει συσσωρευτεί έως το τέλος του 2015, διαμορφώθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του έτους στο 1,26 δισ. ευρώ.

Οι εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους διαμορφώθηκαν στο πεντάμηνο στα 677 εκατ. ευρώ.

Euro2day