ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΣΠΙΡΤΟΥΛΗ

by on 25 April 2019

-Ονομάζεστε Ειρήνη Πουπαλίδου, σωστά;

-Nαι.

-Εγώ ονομάζομαι Γεράσιμος Τζορτζάτος. T. Είμαστε μια μεγάλη ομάδα ατόμων που αγαπάμε πολύ τα παιχνίδια της El Greco και ενδιαφερόμαστε να μάθουμε γι αυτά..

-Είναι το χόμπι σας ;

-Ναι..

-Ήσαστε από τα Jumbo;

-Όχι, το Jumbo είναι κατάστημα του κ.Βακάκη που είχε την El Greco. Tο έχει ο γιος του.

-Ναι, ο Βακάκης ήταν ό πατέρας του. Τον χάσαμε πριν 3 χρόνια και χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Πριν από 3 χρόνια πέθαναν οι γονείς του , οι οποίοι ήταν οι δημιουργοί της El Greco. Από το πουθενά ξεκινήσανε. Γείτονες εξ Αιγύπτου. Καφεκόπτης ήταν ο παππούς κάτω από το σπίτι μας. Όταν λέμε καφεκόπτης όπως ο Λουμίδης δηλαδή, όχι ψιλικατζίδικο. Ο γιος ασχολούταν με κάτι αφρολέξ στην Αλεξάνδρεια , αλλά δε θυμάμαι με τι ασχολείτο συγκεκριμένα. Και έκτοτε επί Νάσερ, έφυγα κι εγώ από την Αίγυπτο και ήρθαμε στην Αθήνα. Μας υποστήριξε πολύ όλους τους Αιγυπτιώτες.

-Αυτά είναι που μας ενδιαφέρουν, να μάθουμε την αρχή, πως δημιουργήθηκε η El Greco.

-Ακριβώς. Γιατί κάπου διάβασα σε ένα περιοδικό που έλεγε άλλα αντί άλλων μέσα. Ότι δημιουργός ήταν δεν ξέρω ποιος.. Το όνομα της Βακάκη ..της Χωριατοπούλου, της Φιφής δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο.

-Αυτό είναι αλήθεια, δεν γνωρίζουμε καν τα ονόματά τους. Δηλαδή αυτοί που δημιούργησαν την El Greco είναι η Φιφή ..πως είπατε το επίθετο;

-Η Φιφή και ο Βακάκης Γιώργος.

-Το επίθετο της Κας Φιφή;

-Είναι Χωριατοπούλου, από τους πρώτους βαμβακέμπορους της Αιγύπτου. Όταν λέμε από τους πρώτους, εννοούμε, πιο πάνω κι από τον πρώτο.

-Και πως ξεκινήσατε και ήρθατε από την Αίγυπτο στην Ελλάδα;

-Μέναμε στην Αίγυπτο, στο Καπί Ε Γκρεκ. Το ωραιότερο μέρος της Αλεξάνδρειας και το πιο πλούσιο, ήταν όλο βίλες. Είχε ανοίξει ένα μαγαζί «Σιντερέλα», με παιδικά φορεματάκια, που είχε μεγάλη επιτυχία. Ερχόμενοι εδώ, φύγαμε άρον άρον από την Αίγυπτο.

-Ξέρετε Κα Ειρήνη , έχουμε ψάξει να βρούμε πληροφορίες αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο. Έχετε κάνει κι εσείς κι αυτή η οικογένεια τόσα πολλά και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

-Φοβερό να μην υπάρχουν στοιχεία. Και είναι αλήθειες αυτά που σας λέω. Δηλαδή θα τα βρείτε οπουδήποτε ρωτήσετε. Είμαι 80 ετών και δε ξέρουν… τι να σας πω.. Ξέρετε ότι συναντήθηκα με τον Βακάκη 20 μέρες πριν αποβιώσει; Αυτήν την στιγμή δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Γιατί εκείνος με την γυναίκα του είχανε τον μεγάλο έρωτα της Αιγύπτου όπως κι εγώ με τον άντρα μου επίσης. Εγώ έχασα το άντρα μου πριν από 7 χρόνια. Εκείνοι ήταν τυχεροί. Έφυγε ο ένας 6 μήνες μετά τον άλλον. Φύγανε πολύ κοντά, σε πολύ κοντινό χρονικό διάστημα. Μιλάμε για το πιο λατρεμένο αντρόγυνο, το πιο όμορφο αντρόγυνο. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μεγάλη ιστορία. Θέλω να σας μιλήσω γι αυτούς, να σας τα πω από την αρχή αρχή. Ερχόμενοι εδώ το μόνο που φέρανε μαζί τους ήταν τα κοσμήματα της Κας Βακακη. Με τα κοσμήματα άνοιξε το εργοστάσιο η El Greco. Τα δικά μου κοσμήματα ήταν ραμμένα στο παλτό. Η Κα Βακάκη δεν είχε λίγα κοσμήματα για να τα έχει ραμμένα στο παλτό. Ήταν από ευκατάστατη οικογένεια, μοναχοπαίδι. Οικογένεια Χωριατόπουλου. Που ήταν και υπουργός αν θυμάστε.

-Ήταν υπουργός, πού, εδώ στην Ελλάδα;

-Ο εξάδελφος της , εδώ στην Ελλάδα. Υπουργός Χωριατόπουλος, μικρό δε θυμάμαι. Οπότε ήρθε με τα κοσμήματά της στην Ελλάδα και με αυτά ξεκίνησε την επιχείρηση.

-Ναι. Αυτό είναι γραμμένο και σε άλλες πηγές, το έχω διαβάσει κι εγώ.

-Μείνανε σε ξενοδοχείο. Και πήγανε στην Ιταλία, σπούδασαν, κάθισαν στα θρανία και οι δύο, στην Ιταλία, για να μάθουν την τέχνη της κούκλας.

-Αυτό πότε έγινε; Μετά που έφυγαν από την Αίγυπτο ή πιο πριν;

-Αφού φύγανε από την Αίγυπτο, πήγαν στην Ιταλία και μετά Ελλάδα. Θέλω να σας πω ότι το σπούδασαν το αντικείμενο. Δεν ήταν σαν μερικούς άλλους που άνοιξαν. Και με τα κοσμήματα της Κας Βακάκη, άνοιξαν το εργοστάσιο. Εγώ είχα συνδεθεί πάρα πολύ με την Κα Φιφή. Ήταν δύο άγγελοι, μα δεν μπορείτε να φανταστείτε. Λυπάμαι που δεν τους γνωρίσατε. Αυτή η γυναίκα, ήταν τόσο όμορφη, αυτό το αντρόγυνο ήταν τόσο όμορφο σαν άνθρωποι και σαν ψυχές που πήγαιναν μόνο γριές στο εργοστάσιο. Ποια γριά θα ερχότανε να ζητήσει δουλειά και δεν θα την έπαιρνε. Γριές. Η μία έπλενε κούκλες, έπλενε κεφάλια έπλενε χέρια, πόδια. Κρατούσε ένα σφουγγάρι vetex κι έπλενε πόδια. Έπλενε κούκλες, πάνινες, κεφάλια, για να μπούνε τα μάτια. Άλλη γάζωνε μαλλιά. Δηλαδή θέλω να σας πω β¦δεν έδιωχνε κόσμο. Έπαιρνε όλος τους κατοίκους της Γλυφάδας που παίρνανε και στο σπίτι τους δουλειά. Όλη την Γλυφάδα. Όποιο σπίτι και να χτυπήσετε και να ρωτήσετε γι αυτούς, για τους El Greco, όλοι κλαίνε ακόμα που θυμούνται αυτούς τους ανθρώπους.. Στα σπίτια, όλα τα σπίτια της Άνω Γλυφάδα, δούλευαν τα “Σπιρτούλια” της El Greco. Τον θυμάσαι τον Σπιρτούλη;

-Τον θυμάμαι, βεβαίως, ο Σπιρτούλης στο σπιρτόκουτό του

-Μʼ αυτόν καήκαμε…

-Γιατί;

-Γιατί δεν ξέρω τι έγινε…¦ο άντρας μου ήταν αποθηκάριος. Είχαμε κάνει πάρα πολύ μεγάλη εξαγωγή με τον Σπιρτούλη και είχαν μπει Παρασκευή νωρίς το βράδυ θυμάμαι, τα υφάσματα της εξαγωγής στο εργοστάσιο και το βράδυ καήκαμε…

-Α, δηλαδή η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον Σπιρτούλη;

-Η πυρκαγιά ναι… Η αρχή της El Greco ήταν με τα γούνινα, οι απίθανοι σκύλοι.. Τους προλάβατε;

-Βέβαια, οι μεγάλοι σκύλοι, που συνήθιζαν να τους βάζουν στα σαλόνια, στην πόρτα.

-Είναι το μόνο που έχω γιατί για διάφορους λόγους δυστυχώς τα πέταξα τα πάντα.. Τα πάντα! Αν ψάξετε στο σπίτι μου, δε θα βρείτε ούτε μπομπίνα της El Greco. Έχω μόνο τις μπομπονιέρες τους. Που είναι με το όνομά τους.. Αυτά μπορώ να σας τα στείλω. Είναι δύο παταπούφες μικρές. Ήταν οι μπομπονιέρες του γάμου τους. Παντρεύτηκαν την ίδια μέρα τα δύο αδέρφια, καταπληκτικά παιδιά και τα δύο και μου είχαν αναθέσει να κάνω εγώ όλους τους φιόγκους που ήταν δεμένα τα κουφέτα. Πάνω στις ποδιές των παταπούφων, ήταν γραμμένα τα ονόματα των αδερφών.. Μελίνα-Αντώνης και Έφη-Τόλης.

-Πείτε μας Κα Ειρήνη για τα εργοστάσια της El Greco. Πόσα ήταν;

-Το πρώτο πρώτο δεν το πρόφτασα. Το πρώτο, το οποίο κάηκε, δεν το πρόλαβα. Ήταν μικρό με λίγα άτομα.

-Α, κάηκε, ε; Που ήταν αυτό το εργοστάσιο Κα Ειρήνη;

-Το πρώτο κάηκε. Ήταν στους Καλογήρους. Για το πρώτο δε θυμάμαι να σας πω, γιατί ακόμη ήμουν στην Αίγυπτο όταν είχαν ανοίξει αυτό το εργοστάσιο. Το δεύτερο (στη Γλυφάδα) ήρθα και το βρήκα έτοιμο και μπήκα κατευθείαν μέσα ως μοντελίστ. Ήμουν 20 χρόνια μοντελίστ. Έχω και κάρτα να σας στείλω, αλλά αυτές οι κάρτες ήτανε τυπωμένες όταν το είχαν πουλήσει ήδη στην Hasbro.

-Οπότε ουσιαστικά ξεκινήσατε από το δεύτερο εργοστάσιο, σωστά;

-Και αυτό ήταν το πραγματικό. Με φούρνους μέσα, εκεί κάναμε τα πάντα. Είχε 200 με 300 άτομα προσωπικό. Σχεδόν 2000 άτομα στην Άνω Γλυφάδα , στα σπίτια, εργαζόντουσαν για την El Greco, δούλευαν τον Σπιρτούλη.

-Και στο δεύτερο εργοστάσιο , στη Γλυφάδα, που είχατε πάει κι εσείς;

Η πυρκαγιά έγινε με τον Σπιρτούλη και μάλιστα λέγαμε «ο Σπιρτούλης κατέστρεψε το εργοστάσιο, άναψε φωτιά». Από μια ραπτομηχανή που έμεινε αναμμένη την νύχτα. Το έκαψε. Γιατί από τότε έκλαιγα εγώ πάρα πολύ. Συγκεκριμένα έκλαιγα και μου λέει ένας «γιατί κλαις, το σπίτι σου καίγεται;». Στο σπίτι μου του λέω, έμενα πιο λίγη ώρα από ότι έμενα στο εργοστάσιο. Ενοχλούσε το εργοστάσιο, ενοχλούσαν οι εργάτριες που σχολούσαν κι έκαναν φασαρία υποτίθεται…

Μέρος από την αποκλειστική συνέντευξη της Ειρήνης Πουπαλίδου, modelist της ElGreco, στο Retromaniax (January 30, 2015)

Στη rue Adhemar-Fabri 8-10 και στο Hotel Le Richemond όλα ήταν έτοιμα για το δείπνο τους.  Ο  διευθυντής Christophe του φημισμένου εστιατορίου Le Jardin του ξενοδοχείου καλωσόρισε τον Αποστόλη και τον Πάνο. Το φιλικό βαλέ, Alberto, μέχρι το Maitre d ‘, το sommelier και το προσωπικό αναμονής ήταν πολύ προσεκτικοί, φιλικοί και ζεστοί όλο το βράδυ. Αμέσως ήρθαν και τα φρέσκα mise em bouche. Ο Αποστόλης ζήτησε Cœur de filet de bœuf suisse, lard de Colonnata et asperges vertes. Ποτέ δεν έκρυψε την αδυναμία του στο φιλέτο βοδινού από την Ελβετία καθώς και στα πράσινα σπαράγγια. Τα… θαύματα ήρθαν στο τέλος από τον σεφ ζαχαροπλαστικής. Dessert signature de notre chef pâtissier Sébastien Quazzola Le pomelo rose, pistaches et sorbet kalamansi.

Στις αποθήκες του ο Αποστόλης έχει αποθέματα αξίας € 247,8 εκ.!  (30/06/2018)

Σκέφτομαι τους κακόμοιρους εργαζομένους κατά την διάρκεια της φυσικής απογράφης. Σκληρή και επίπονη δουλειά.

Να ξεχωρίσεις εμπορεύματα με χαμηλή εμπορευσιμότητα ή κίνηση. Να εντοπίσεις βραδέως κινούμενων ή απαξιωμένων εμπορευματων.

Αντε να  προσδιορίσεις την ρευστοποιήσιμη αξία τους ! Άντε μετά να βρεις και την λογιστική αξία των εμπορευμάτων !

Αξία κτήσης, καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία, ανακτήσιμη αξία των εμπορευμάτων και πάει λέγοντας. Άντε να βγάλεις άκρη…

Ο Πάνος είναι ο επιχειρηματίας που δέχτηκε το μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης που δόθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, κατέλαβε 66 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση του εργοστασίου της εταιρείας Sunlight, συμφερόντων του, το οποίο πλήγηκε από πυρκαγιά τον Μάιο του 2018.

Ο Πανος ηταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη καθώς το ύψος της αποζημίωσης ανταποκρίνεται πλήρως στο μέγεθος της ζημιάς. Έτσι δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημοσίως το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρείων και των πραγματογνωμόνων.

Η πυρκαγιά στην SUNLIGHT υπήρξε ένα θλιβερό συμβάν σε μία υποδειγματική επιχείρηση ενώ όλες οι πλευρές συνέβαλαν στην επίτευξη μιας δίκαιης και εξαιρετικά γρήγορης συμφωνίας !

Ο Αποστόλης ζει με το… φάντασμα του Σπιρτούλη.

Δυο καμένα εργοστάσια στην οικογένεια !

Να τριτώσει το κακό ;;;

Παναγία μου !!!

Το Νow Ηow του Πάνου ήταν η αφορμή για το δείπνο…

Η αναδιάρθρωση της ασφαλιστικής κάλυψης της αποθήκης του Αποστόλη…

Συνεχίζεται

Υ.Γ. Ο εξάδελφος της , εδώ στην Ελλάδα. Υπουργός Χωριατόπουλος… ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας επί θεμάτων Βιομηχανίας της Κυβερνήσεως των Συνταγματαρχών (υπό τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ) ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΩΡΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ…