ΤΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΟΙΡΙΝΟΥ, ΒΟΔΙΝΟΥ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ. ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΡΟΦΗ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΠΙΦΤΕΚΙ (μέτρια ψημένο)

by on 14 January 2020

Διαβάζω στο διαδίκτυο ότι στο νοσοκομείο της Νίκαιας ένας ασθενής εντόπισε σκουλήκι μέσα στο φαγητό του. Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες (8.1.2020) όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

Ειδικότερα νοσηλευόμενος στην Καρδιολογική Κλινική και στο θάλαμο 205 την ώρα που έτρωγε το μεσημεριανό του βρήκε σκουλήκι μέσα στο μπιφτέκι του. Η προϊσταμένη του τμήματος ενημέρωσε σχετικά τη Διοίκηση του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας, αλλά φαίνεται ότι επιχειρήθηκε να μη δημοσιοποιηθεί.

Τα προβλήματα με το φαγητό των ασθενών πάντως σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, πολλαπλασιάζονται στα δημόσια Νοσοκομεία. Τα τρόφιμα που δίνονται στους ασθενείς είναι συνήθως κακής ποιότητας, ενώ λόγω έλλειψης προσωπικού σερβίρονται σε άσχετες ώρες. Γεγονός βέβαια που δεν συμβάλει στην αποκατάσταση της υγείας των πασχόντων.

Και εδώ δημιουργείται η παρεξήγηση. Προφανώς ο κ. Γιαννάκος δεν θα γνωρίζει ότι  Ολλανδοί επιστήμονες συστήνουν τα αλευροσκούληκα, που  αποτελούν μιας πρώτης τάξεως τροφή για τον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες του ολλανδικού πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν μελέτησαν την εκτροφή και εκμετάλλευση των σκουληκιών από την αρχή μέχρι το τέλος. Μέτρησαν το κόστος όχι μόνον της τροφής αλλά και των μεταφορικών και των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά τη μεταφορά για τη διάθεσή τους.

Συγκριτικά με την παραγωγή κοτόπουλου, χοιρινού και βοδινού και γάλακτος, διαπιστώθηκε ότι τα αλευροσκούληκα είναι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για τον άνθρωπο απ’ ό,τι τα παραπάνω τετράποδα.

Πιο οικονομικά και λιγότερο ρυπογόνα από τα θηλαστικά και τα πουλερικά.

Οι φάρμες που εκτρέφουν σκουλήκια χρειάζονται μικρότερες εκτάσεις από ότι για τα πραπάνω ζώα. Με τον τρόπο αυτό όμως μειώνονται και οι εκπομπές ρύπων. Τα σκουλήκια σε αντίθεση για παράδειγμα με τις αγελάδες δεν παράγουν μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα, το όποιο είναι ιδιαίτερα βλαβερό για το περιβάλλον.

Συν τοις άλλοις, τα σκουλήκια πολλαπλασιάζονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα θηλαστικά ή τα πουλιά. Ένα αλευροσκούληκο παράγει 160 αυγά μέσα στους τρεις μήνες που διαρκεί η ζωή του ενώ ένα ιδιαίτερα μεγάλο τέτοιο σκουλήκι παράγει 1500 αυγά.

Οι φάρμες που καλλιεργούν σκουλήκια για να παράξουν ένα κιλό πρωτεΐνης χρειάζονται περίπου 20 τετραγωνικά μέτρα ενώ ο αντίστοιχος χώρος που χρειάζεται για τα κοτόπουλα είναι 50 τ.μ. ενώ για τα βοδινά ανάμεσα σε 150 τ.μ. με 200 τ.μ.

Οι Ολλανδοί επιστήμονες πάντως επισημαίνουν σε κάθε περίπτωση πως τα σκουλήκια είναι μια θρεπτικότατη εναλλακτική στο κρέας και στο γάλα.

Η σοβαρή παρεξήγηση δημιουργήθηκε για τον λόγο ότι το Νίκαιας συμμετέχει σε ειδικό  πιλοτικό πρόγραμμα με αλευροσκούληκα, για ασθενείς με  σοβαρά προβλήματα υγείας (καρδιολογικά κ.τ.λ)  και όπου απαιτείται ισχυρή χορήγηση πρωτεϊνών στους αδύναμους αυτούς οργανισμούς.

Στο εν λόγο πρόγραμμα και στο πλαίσιο των μεγάλων επενδύσεων που αναμένονται στη χώρα και που θα την οδηγήσει σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης προβλέπεται η κατασκευή κάθετης μονάδας αλευροσκούληκα  στην ΒΙΠΕ Θήβας άξιας 3 δις ευρώ.

Προβλέπεται δε μετά το 2023 με την πρώτη μεγάλη παραγωγή ελληνικού αλευροσκούληκα να υπάρξει σταδιακή αντικατάσταση των κρεάτων και του γάλακτος σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας εξοικονομώντας έτσι  σημαντικούς πόρους, οι οποίοι σταδιακά θα κατευθυνθούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού όπως και των συντάξεων.

Τέλος στη μεγάλη επένδυση λίγο έξω από την Θήβα σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετέχουν ελληνοαμερικανοί που θα εισφέρουν το μεγαλύτερο ποσό.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στο τελευταίο Capital Link για «πολυ επικοιδομητικές συζητήσεις» των Ελλήνων υπουργών που βρέθηκαν στις Η.Π.Α.

Όπως είπε, μάλιστα, «το 2020 θα έχουμε πολλές περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις…