Το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, Sputnik V, εκτόπισε το εμβόλιο της Pfizer στην κατάταξη σε σχέση με τις εγκρίσεις

by on 5 March 2021

Το δεύτερο πιο δημοφιλές εμβόλιο παγκοσμίως γίνεται το ρωσικό Sputnik V κατά του κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται στον λογαριασμό του Sputnik V στο Twitter, με βάση την κατάταξη σε σχέση με τις εγκρίσεις των αρμόδιων ρυθμιστικών Αρχών, το εμβόλιο της Ρωσίας εκτόπισε αυτό της Pfizer και κατέλαβε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, λίγο πίσω από την AstraZeneca.

Στην πρώτη θέση είναι το εμβόλιο της AstraZeneca με έγκριση από 49 χώρες, ενώ στην τέταρτη θέση με μεγάλη διαφορά βρίσκεται το εμβόλιο της Moderna με την έγκριση να έχει δοθεί από 19 χώρες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ρωσικό εμβόλιο για τη συμμόρφωσή του με τα πρότυπα αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και ποιότητας που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου Στέφαν Ντε Κεερσμάκερ τόνισε ότι η κυλιόμενη αναθεώρηση ήταν μια ανεξάρτητη διαδικασία, χωρίς άμεσες συνδέσεις με το χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν. 

Εξάλλου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V στο χαρτοφυλάκιο παραγγελιών της.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μάμερ από την πλευρά του διευκρίνισε ότι η συμμόρφωση με όλα τα πρότυπα δεν εγγυάται την προσθήκη εμβολίων στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής υπογράψει συμβάσεις για πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι περίπου το 70% των κατοίκων της ΕΕ θα εμβολιαστούν έως τα μέσα του φθινοπώρου. 

Σημειώνεται ότι στις 4 Μαρτίου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε γνωστό ότι περίπου δύο εκατομμύρια Ρώσοι έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού και σχεδόν ο ίδιος αριθμός ανθρώπων έχει λάβει μέχρι στιγμής την πρώτη δόση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) Κίριλ Ντμιτρίεφ είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα ότι οι παραδόσεις εμβολίων μεγάλης κλίμακας στην ΕΕ θα ξεκινήσουν μόνο αφού όλοι οι Ρώσοι που επιθυμούν να εμβολιαστούν θα το έχουν πράξει.