Το πουλλίν επέτασε. Ου ζάβαλλι μου!… (Εδώ να δεις τι θα πάθουν οι… καλαμαράδες)

by on 22 August 2018

Το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να διορίσει ομάδα ειδικών, που θα επαναδιαπραγματευτεί με τις εταιρείες Noble και Shell-Delek, που κατέχουν τα δικαιώματα του οικοπέδου 12 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, στη συνεδρίαση του υπουργικού θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με διεκδικήσεις, που εγέρθηκαν από τις εταιρείες, με τις οποίες συνεργάζεται η Δημοκρατία για τα ευρήματα στο κοίτασμα ” Αφροδίτη” του οικοπέδου 12.

Οι εταιρίες Noble και Shell-Delek θεωρούν ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σημείο, που δεν συμφέρει τις ίδιες η εξόρυξη των σχεδόν τεσσάρων τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου από το “Αφροδίτη”.

Η Λευκωσία διαφωνεί, ωστόσο, θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων.

Εξέλιξη

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε σήμερα ότι πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση με την κοινοπραξία Noble και Shell-Delek για το κοίτασμα “Αφροδίτη” του οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

O ίδιος πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο όρισε διαπραγμευτική ομάδα, που θα αποτελείται από τον ίδιο, υπουργό Οικονομικών, νομικούς συμβούλους και άλλους. Οι εταιρείες έχουν προβάλει νέες διαφοροποιημένες απαιτήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες για την Δημοκρατία, καθώς θα μειώσουν σε σημαντικό βαθμό το κέρδος του κράτους έναντι αυτού των εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε στην διαπραγματευτική ομάδα τις εξής κατευθύνσεις:

– Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση των εταιρειών.

– Ο διαμοιρασμός των κερδών να γίνεται στη βάση του μηχανισμού R-FACTOR.

– Ο διαμοιρασμός των κερδών μεταξύ Κυβέρνησης – εταιρειών που θα προκύπτει από το νέο μηχανισμό να είναι στα επίπεδα που προβλέπουν τα συμβόλαια του 2ου και 3ου γύρου αδειοδότησης.

– Η Κυπριακή Δημοκρατία να επωφελείται σε δυνητικά θετικά σενάρια.

– Να ενισχυθεί το συμβόλαιο, ώστε να γίνεται αποτελεσματικός έλεγχος από την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ