ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΙ ΟΥΡΑΝΙΟ

by on 5 June 2018

Το Ιράν ενημέρωσε σήμερα τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι έθεσε σε λειτουργία ένα σχέδιο προκειμένου να αυξήσει την ικανότητά του να εμπλουτίζει ουράνιο αυξάνοντας τον αριθμό συσκευών φυγοκέντρησης που διαθέτει, δήλωσε ο Ιρανός αντιπρόεδρος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

“Μια επιστολή κατατέθηκε χθες στην Υπηρεσία για την έναρξη ορισμένων δραστηριοτήτων”, δήλωσε ο Σαλεχί, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars. “Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ίσως αύριο βράδυ στο Νατάνζ (κεντρικό Ιράν) μπορέσουμε να ανακοινώσουμε το άνοιγμα του κέντρου παραγωγής νέων συσκευών φυγοκέντρησης”, πρόσθεσε ο Σαλεχί, που είναι επίσης επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Ισραηλινός υπουργός ζητεί τον σχηματισμό στρατιωτικού συνασπισμού εναντίον του Ιράν

Στο μεταξύ, νωρίτερα, Ισραηλινός υπουργός ζήτησε να σχηματιστεί ένας στρατιωτικός συνασπισμός εναντίον του Ιράν, αν η Τεχεράνη ξεκινήσει να εμπλουτίζει ουράνιο για στρατιωτικούς σκοπούς.

Αν συμβεί αυτό, “θα πρέπει να πάρει θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και όλος ο δυτικός συνασπισμός –οι αραβικές χώρες και το Ισραήλ σίγουρα θα συμμετέχουν– δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι αν οι Ιρανοί ξεκινήσουν και πάλι (τον εμπλουτισμό ουρανίου σε στρατιωτικό επίπεδ0), θα σχηματιστεί ένας στρατιωτικός συνασπισμός εναντίον τους”, δήλωσε ο Ίσραελ Κατζ, υπουργός Πληροφοριών.

Ο Κατζ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ την ώρα που η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κινδυνεύει με κατάρρευση μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι, η Κίνα και η Ρωσία επιθυμούν να τη διατηρήσουν. Προς το παρόν το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, όμως προειδοποίησε ότι θα ξεκινήσει και πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου “σε βιομηχανικό επίπεδο”, αν αυτή καταργηθεί.

Η “απειλή” της Τεχεράνης “να ξεκινήσει και πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου σε στρατιωτικό επίπεδο  αποδεικνύει τον πανικό στον οποίο βρίσκονται οι Ιρανοί αξιωματούχοι”, εκτίμησε ο Κατζ.

capital.gr