ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»

by on 7 January 2019

Σε ακύρωση της χρηματικής δωρεάς για το κατασκευαστικό έργο υποδομής στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» προχωρά με ομόφωνη απόφαση το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθώς το ΔΣ του νοσοκομείου ενημέρωσε ότι δεν συμφωνεί να προχωρήσει το έργο όπως είχε εξαρχής συμφωνηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, προβλεπόταν η χρηματοδότηση μελέτης και ο σχεδιασμός κτιρίου που θα λειτουργούσε ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια «Οίκος Αδελφών» και «Αδελφών Νοσοκόμων» στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Ωστόσο, ευθύς εξαρχής είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις από το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του «Ευαγγελισμού» και το Σωματείο Εργαζομένων σχετικά με το έργο.

Οι αντιδράσεις του ΔΣ του νοσοκομείου αφορούσαν την αποκλειστική χρήση του νέου κτιρίου από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής, παραθέτοντας πως, λόγω κορεσμού των υφιστάμενων χώρων, στις νέες δομές θα έπρεπε να στεγαστούν μόνο υπάρχουσες υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

Προκειμένου το ΙΣΝ να συμβάλει στη θετική έκβαση της πορείας του έργου, πραγματοποιήσαμε εκτεταμένες συζητήσεις με το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς κατά τις οποίες τονίστηκε η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου, δεδομένης της σημασίας που αποδίδει το ΙΣΝ στον τομέα της Νοσηλευτικής και την ενίσχυση και ανάπτυξη του παγκοσμίως. «Οι προοπτικές, δε, που ένα έργο αυτού του χαρακτήρα, με την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, θα έφερνε για τον «Ευαγγελισμό», θα άνοιγε νέους ορίζοντες τόσο για το νοσοκομείο όσο και για τον ευρύτερο κλάδο της Νοσηλευτικής στην Ελλάδα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Έτσι, το ΙΣΝ πρότεινε την τροποποίηση των αρχικών αρχιτεκτονικών σχεδίων, προκειμένου να προβλεφθούν επιπλέον χώροι και για την υπάρχουσα Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών του νοσοκομείου. Ωστόσο η πρόταση αυτή δεν τελεσφόρησε καθώς η θέση του ΔΣ παραμένει ότι στους νέους χώρους δεν θα πρέπει να συστεγαστούν άλλες υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης κοινής γραμμής μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, και μετά από αίτημα του ΙΣΝ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 μεταξύ του Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός στο οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εργαζομένων, καθώς και του ΙΣΝ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το ΔΣ του «Ευαγγελισμού» ενημέρωσε το ΙΣΝ ότι δεν συμφωνεί να προχωρήσει το έργο όπως είχε εξαρχής συμφωνηθεί.

«Κατόπιν τούτου, αποφασίσθηκε ομόφωνα από τα όλα τα μέρη η άμεση ακύρωση της δωρεάς για το κατασκευαστικό έργο υποδομής στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Η ακύρωση αυτή δεν επηρεάζει την πρόοδο όλων των υπόλοιπων έργων που εντάσσονται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, ούτε και τη δωρεά εξοπλισμού στο ίδιο νοσοκομείο, που προχωρά κανονικά», αναφέρει το ίδρυμα στην ανακοίνωσή του.

ygeiamou.gr