ΤΟ ΒΑΛΙΤΣΑΚΙ ΑΛΛΑΞΕ ΧΕΡΙΑ ΤΟ 2015…

by on 18 May 2018

SΟS από ΑΔΑΕ: Ανεξέλεγκτα βαλιτσάκια παρακολούθησης σε ιδιώτες

Κατάσταση περίπου φαρ ουέστ σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση με τα περίφημα “βαλιτσάκια” περιέγραψε με έναν συγκρατημένο τρόπο ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρ. Ζαμπίρας στην Επιτροπή  Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μετά από ερωτήσεις και επισημάνσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όπως είπε “υπάρχουν και βαλιτσάκια που έχουν ιδιώτες αλλά εμείς δεν μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό. Έχουμε κάνει κατά καιρούς κάποιες προτάσεις νομοθετικής παρέμβασης για τον έλεγχο των βαλιτσακίων” ανέφερε ο κ. Ζαμπίρας.

Ο κ. Ζαμπίρας εξήγησε ότι η ΑΔΑΕ “ελέγχει την ΕΥΠ και την αστυνομία που έχουν συστήματα νόμιμων συνακροάσεων, αίρουν το απόρρητο για συγκεκριμένους λόγους, εφόσον υπάρχει διάταξη ή συγκεκριμένο βούλευμα”.

Τόνισε όμως –περιγράφοντας την κατάσταση φαρ ουέστ- ότι οι έλεγχοι είναι πλημμελείς και στα νόμιμα συστήματα παρακολουθήσεων. Όπως είπε “θα έπρεπε ίσως να ελέγχουμε πολύ τακτικά τις αρχές αυτές. Κάναμε έναν έλεγχο στο τέλος το 2013 και ο επόμενος έλεγχος έγινε στο τέλος του 2017. Έχει σχέση με τα συστήματα και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούν οι αρχές αυτές για την τήρηση τις νόμιμης διαδικασίας για την άρση του απορρήτου”.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να πληροφορηθεί από τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Τραπεζικού Απορρήτου τα αίτια “της αύξησης το τελευταίο διάστημα βουλευμάτων και εισαγγελικών παραγγελιών για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου από την ΕΥΠ”.

“Εμάς μας κοινοποιούνται αυτά μόνο και μόνο για να ελέγξουμε αν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία” τόνισε ο κ. Ζαμπίρας. “Στην ουσία της άρσης απορρήτου αν ορθώς έγινε άρση του απορρήτου, δεν μπορεί να υπεισέλθει η ΑΔΑΕ καθώς αφορά άλλη εξουσία και συγκεκριμένα την Δικαστική”.

Μαρία Νταλιάνη – capital.gr

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ LOBBYSTAS…