Τούρκος κατασκευαστής υπογράφει σιδηροδρομική σύμβαση 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τανζανία..

by on 30 December 2021
A train travels through the tunnels and hills of the Mbeya region in Tanzania, June 9, 2018. (Shutterstock Photo).

Η Τανζανία υπέγραψε την Τρίτη ένα σημαντικό συμβόλαιο με την τουρκική κατασκευαστική εταιρεία Yapı Merkezi για την κατασκευή ενός τμήματος 368 χιλιομέτρων (228,67 μίλια) μιας σιδηροδρομικής γραμμής τυπικού εύρους που συνδέει τη μεγαλύτερη πόλη-λιμάνι στο έθνος της Ανατολικής Αφρικής με την ενδοχώρα.

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να κοστίσει 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια και θα χρηματοδοτηθεί με δάνεια, είναι μέρος μιας γραμμής μήκους 1.219 χιλιομέτρων που κατασκευάζει η Τανζανία για να βοηθήσει στην ενίσχυση του εμπορίου με γειτονικές χώρες, όπως η Ρουάντα, το Μπουρούντι και η Ουγκάντα. Η Yapı Merkezi κατασκευάζει ήδη δύο άλλα τμήματα, τα οποία βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση.

Το τμήμα που ανακοινώθηκε την Τρίτη θα συνδέει τη Makutopora με την Tabora, δύο πόλεις στην κεντρική περιοχή της χώρας, δήλωσε ο Masanja Kadogosa, γενικός διευθυντής της Tanzania Railway Corporation (TRC), σε μια τηλεοπτική τελετή.

Η πλήρης γραμμή θα συνδέει το λιμάνι της Τανζανίας στον Ινδικό Ωκεανό και την εμπορική πρωτεύουσα Νταρ ες Σαλάμ με τη Mwanza, μια πόλη-λιμάνι στις όχθες της λίμνης Βικτώριας, η οποία εκτείνεται στα σύνορα της Τανζανίας, της Ουγκάντα ​​και της Κένυας.

Υπεύθυνος της τελετής υπογραφής της σύμβασης μεταξύ του Kadogosa του TRC και του Αντιπροέδρου του Yapı Merkezi Erdem Arıoğlu την Τρίτη, ο Πρόεδρος Samia Suluhu Hassan είπε ότι η Τανζανία θα δανειστεί για να χρηματοδοτήσει το έργο.

«Θα βρούμε φιλικές διευκολύνσεις δανείου και τους καλύτερους τρόπους λήψης δανείων. Δεν θα λάβουμε αυτά τα χρήματα από εισφορές ή από εγχώριους φόρους», είπε, προσθέτοντας ότι δίνουν προτεραιότητα στο έργο επειδή συνδέει την Τανζανία με τους περιφερειακούς γείτονές της.

Το έργο αποτελεί μέρος του κεντρικού διαδρόμου που θα συνδέει την Ουγκάντα, τη Ρουάντα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Τανζανία και θα παρέχει πρόσβαση στον Ινδικό Ωκεανό για όλους τους σχετικούς.

Ο Kadogosa είπε ότι η επέκταση θα ξεκλειδώσει τις δυνατότητες για το εμπόριο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Yapı Merkezi, η σιδηροδρομική γραμμή θα δημιουργήσει ασφαλή και αξιόπιστη μεταφορά μεταξύ του Dar es Salaam και άλλων περιοχών της χώρας.

Μετά την ολοκλήρωσή του, ο σιδηρόδρομος αναμένεται να ενισχύσει τη συνολική οικονομία της Τανζανίας, ειδικά στον τομέα του εμπορίου και του τουρισμού, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Kassim Majaliwa, η χρήση των σιδηροδρόμων αντί των οδικών μεταφορών θα συμβάλει στη μείωση του κόστους, στην προστασία των δρόμων από την καταστροφή από βαρέα οχήματα και στη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Η χώρα της Ανατολικής Αφρικής υλοποιεί επί του παρόντος μεγάλα έργα υποδομής για να υποστηρίξει τα σχέδια εκβιομηχάνισής της, συμπεριλαμβανομένου ενός αμφιλεγόμενου υδροηλεκτρικού φράγματος 2.115 μεγαβάτ (MW) που κατασκευάζεται σε ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.