ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ κι από πάνω…

by on 3 February 2016

Μου λένε, Πάσχο μου, πως μ ε γ ά λ ε ς   και μ η  συμβατές με τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών που έχει εγκρίνει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρούν Κομισιόν, ΕΚΤ και SSM τις αμοιβές των μη εκτελεστικών προέδρων των ελληνικών τραπεζών.

Σου θυμίζω, Πάσχο μου, ότι  το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή δ η   από το 2013 είχε αναλάβει έναντι της DG COMP σ υ γ κ ε κ ρ ι μ έ ν ε ς  δεσμεύσεις σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός των αμοιβών των υπαλλήλων και των διοικητικών στελεχών των πιστωτικών ιδρυμάτων.  

Ωστόσο, το ΤΧΣ δ ε ν  πίεσε ( sic!) προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ αποδέχθηκαν οι αμοιβές των εκτελεστικών διευθυντών των τραπεζών να μην αποσυνδεθούν από τις αποδοχές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παρ΄ όλα αυτά  η συναίνεση τους αυτή δεν αφορούσε και στις αμοιβές των μη εκτελεστικών προέδρων των ελληνικών τραπεζών, τις οποίες πλέον θέτουν στο στόχαστρο.

Για να έχετε μία τάξη μεγέθους, lobbystaράδες μου, παραθέτω συγκριτικά στοιχεία των Ευρωπαϊκών θεσμών (για  το 2015) που δείχνουν ότι  η μέση ετήσια αμοιβή των προέδρων των Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank και Εθνικής ήταν στα 266.683 ευρώ, ενώ αθροιστικά ανήλθε σε 1,074 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Josef Ackermann το 2015 έλαβε συνολικά 68.000 ευρώ, ενώ ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της πορτογαλικής Millennium BCP Antonio Vitor Martins Monteiro είχε αποδοχές 112.500 ευρώ.

Άντε πάρτε τα “ψαλίδια” και προχωρήστε σε χοντρό “κόψιμο” των αμοιβών τους…ΤΩΡΑ.

Αει σιχτίρ, που λένε, τους χρυσοπληρώνουμε κι από πάνω…

– εντίμως λουμπινιάρης.-