Τουρκία: Προς νέο υψηλό όλων των εποχών στις εξαγωγές του Νοεμβρίου

by on 28 November 2020

Nέο ρεκόρ στις εξαγωγές του Νοεμβρίου της Τουρκίας
Η τρέχουσα ροή δείχνει ότι η Τουρκία μπορεί να καταγράψει ένα νέο υψηλό όλων των εποχών στις εξαγωγές του Νοεμβρίου, δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης εξαγωγέων της χώρας την Παρασκευή, τονίζοντας ότι ο στόχος στο τέλος του έτους είναι επίσης πιθανό να ξεπεραστεί.

“Στην υπόλοιπη περίοδο του Νοεμβρίου, βλέπουμε ότι οι εξαγωγές μας ακολουθούν παράλληλη πορεία προς την ίδια περίοδο το 2019”, δήλωσε ο Ismail Gülle, πρόεδρος της Συνέλευσης των Τούρκων Εξαγωγέων (TIM), στο Anadolu Agency (AA).

«Έχουμε κάνει εξαγωγές αξίας περίπου 10,44 δισεκατομμυρίων δολαρίων (81 δισεκατομμύρια TL) από τις 1-22 Νοεμβρίου. Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε ένα ρεκόρ στο τέλος του μήνα », δήλωσε ο Γκουλ.

«Παρά όλους τους περιορισμούς, αυτή η παράσταση είναι σημαντική», τόνισε.

Σημείωσε ιδιαίτερα τις επιδόσεις ορισμένων βιομηχανιών, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών αυξήθηκαν μέχρι στιγμής το 16% τον Νοέμβριο, ενώ οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών αυξήθηκαν κατά 11% και το πετρέλαιο και το ελαιόλαδο και τα σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα αυξήθηκαν κατά 4% το καθένα.

Οι τουρκικές εξαγωγές ανέκαμψαν το τρίτο τρίμηνο του έτους μετά τις αναστολές του Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου χάρη στη διαδικασία εξομάλυνσης.

Ο Gülle είπε ότι το γεγονός ότι η μείωση περιορίστηκε σε μονοψήφια ένδειξη ήταν πολύ καλύτερη εξαγωγική απόδοση από πολλές ανταγωνιστικές χώρες.

«Η Τουρκία είναι μία από τις τέσσερις χώρες που κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους το τρίτο τρίμηνο», σημείωσε.

Οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 33,9% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι εξαγωγές σημείωσαν υψηλό όλων των εποχών ύψους 17,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αύξηση 5,6% από έτος σε έτος. Οι εισαγωγές, από την άλλη πλευρά, σημείωσαν αύξηση 8,5% από έτος σε έτος σε περίπου 19,73 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο δείκτης κάλυψης εξαγωγών προς εισαγωγές αυξήθηκε στο 87,9% το μήνα. Ο λόγος έφτασε το 95,3%, εξαιρουμένου του χρυσού.

Εξαγωγές για υπέρβαση του στόχου στο τέλος του έτους

Ο Γκουλ είπε ότι πιστεύει ότι η χώρα θα υπερβεί τον στόχο της στο τέλος του έτους.

«Μπορώ ήδη να ανακοινώσω ότι θα υπερβούμε τον στόχο εξαγωγής στο τέλος του έτους. Με το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, θα κλείσουμε το έτος πάνω από τον προβλεπόμενο στόχο των 165,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων », είπε. “Το 2021 θα είναι η χρονιά ακόμη μεγαλύτερων στόχων.”

Σχετικά με την πρόσφατη αναζωπύρωση των μολύνσεων COVID-19 και έναν νέο κύκλο κλειδώματος σε όλο τον κόσμο, ο Gülle είπε ότι δεν αναμένουν μέτρα κατά της νόσου που θα σταματούσαν το εμπόριο.

«Ακόμα και αν αρχίσουν περιορισμοί σε χώρες και τα σύνορα είναι κλειστά για τουριστικά ταξίδια, δεν είναι εντός των προσδοκιών μας ότι θα ληφθούν βαριά μέτρα για τη διακοπή του εμπορίου. Με την ικανότητά μας να προσαρμόζουμε γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ανάλογα με την πορεία της επιδημίας », σημείωσε.

Ωστόσο, μια νέα συρρίκνωση της ζήτησης θα μπορούσε να επηρεάσει ορισμένες βιομηχανίες, πρόσθεσε.

Οι εξαγωγές προϊόντων COVID-19 αυξάνονται κατά 220%

Οι συνολικές εξαγωγές από αυτό που ο Gülle αποκαλούσε «προϊόντα COVID-19» έφτασαν τα 694 εκατομμύρια δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, σημειώνοντας αύξηση κατά 220% σε ετήσια βάση.

Οι εξαγωγές αγαθών μόνο τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 208% στα 75 εκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε.

Οι πωλήσεις των ανεμιστήρων αυξήθηκαν 565% από έτος σε έτος σε 5,6 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο, από μόλις 835.000 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε ο Gülle.

Μεταξύ άλλων, οι εξαγωγές μάσκας και ολικής κάλυψης έφτασαν τα 43,3 εκατομμύρια δολάρια το μήνα, αύξηση κατά 548% σε ετήσια βάση από 6,7% ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις διαγνωστικών συσκευών αυξήθηκαν επίσης στα 8,7 εκατομμύρια δολάρια από 3,6 εκατομμύρια δολάρια, αύξηση 141% από έτος σε έτος, ενώ οι εξαγωγές απολυμαντικών αυξήθηκαν κατά 32% στα 17,4 εκατομμύρια δολάρια, από 13,3 εκατομμύρια δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, ο Gülle τόνισε ότι θετικά νέα σχετικά με τα εμβόλια που αναπτύσσονται στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο υποδηλώνουν ότι η επιδημία μπορεί να επιβραδυνθεί μετά τους χειμερινούς μήνες.

Αναλύοντας την κατάσταση στην Ευρώπη, την κορυφαία εξαγωγική αγορά της χώρας, ο Gülle είπε ότι τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή αντικατοπτρίζονται στα στοιχεία των εξαγωγών.

Ανέφερε ότι οι τομείς έχουν επίσης στραφεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε εναλλακτικές αγορές με τους τελευταίους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία.

Ο Gülle σημείωσε επίσης ότι 1.742 νέες εταιρείες εντάχθηκαν στην οικογένεια εξαγωγών της χώρας τον Οκτώβριο, προσθέτοντας ότι σημείωσε ρεκόρ σε μηνιαία βάση.

Ο αριθμός αυτός έφτασε τα 14.140 την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, είπε.

“Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι περισσότερες από 1.400 επιχειρήσεις κατά μέσο όρο ανά μήνα πραγματοποίησαν εξαγωγές για πρώτη φορά”, δήλωσε ο Gülle, με τις περισσότερες να βρίσκονται σε βιομηχανικούς τομείς όπως οι χημικοί και οι γεωργικοί τομείς.

Αναφέροντας ότι οι γεωργικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,8% τους πρώτους 10 μήνες σε σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ότι αναμένουν ότι ο αριθμός θα φτάσει τα 23 δισεκατομμύρια έως τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του έτους.