ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΕΔΩ….;

by on 7 December 2013

Του «Αλιέως»

Ενδιαφέρουσα τροπή, δεν βρίσκετε; Εμπλοκή σε δύο από τα λίγα σημεία που συμφωνούσαν τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και οι φορείς της κεφαλαιαγοράς φαίνεται να έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες όσον αφορά στις φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Το ζήτημα ανέκυψε μετά τις τελευταίες συναντήσεις εκπροσώπων της τρόικας με στελέχη του ΥΠΟΙΚ. Η ισχύς αφορολόγητου όσον αφορά στην υπεραξία των μετοχών – έχει προταθεί το ποσό των 25.000 ευρώ – είναι το πρώτο ζήτημα, επί του οποίου οι εκπρόσωποι της τρόικας δυσφορούν και δείχνουν να μην συμφωνούν καθόλου για την εφαρμογή του.

Πρόκειται για ανατροπή της τελευταίας στιγμής δεδομένου ότι τόσο το Υπουργείο, όσο και όλοι οι εκπρόσωποι φορέων της κεφαλαιαγορας το ζητούσαν χαρακτηρίζοντάς ιδιαίτερα σημαντικό για τους μικροεπενδυτές. Κύριο επιχείρημα όλων προς αυτή την κατεύθυνση ήταν το γεγονός πως το αφορολόγητο ισχύει και για τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Ζήτημα φαίνεται πως προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και με την έως τώρα αποδεκτή εξαίρεση από τη φορολόγηση των αλλοδαπών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εξαιρούνται ούτως ή άλλως, καθώς η έδρα τους βρίσκεται σε χώρες με τις οποίες υπάρχουν ήδη συνθήκες αποφυγής διπλής φορολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες (*)  κύριο επιχείρημα της Τρόικας ως προς αυτή την απόρριψη είναι το ότι μία τέτοια εξαίρεση μπορεί να προκαλέσει εστία φοροαποφυγής Ελλήνων επενδυτών, θέση που η Κυβέρνηση δεν αποδέχεται, δεδομένου ότι οι Έλληνες επενδυτές έχουν φορολογική κατοικία στη χώρα και κατά συνέπεια υπάρχει βάση να φορολογηθούν για τα συνολικά τους εισοδήματα. Η εμπλοκή αυτή της τελευταίας στιγμής έχει προκαλέσει ιδιαίτερα έντονη δυσαρέσκεια στους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών.

(*) για την αναπαραγωγή από το Euro2day,

 τα καλύτερα έρχονται.