ΤΙ ΝΕΡΟ ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ;

by on 31 March 2011Έντονη κινητικότητα στην Ε.Υ.Δ.Α.Π. Σιωπή για την διαρροή και τους πραγματικούς  λόγους της βλάβης στο Μόρνο. Η Αττική κόπηκε από το Μόρνο. Η Υλίκη και ο Μαραθώνας θα εξασφαλίσουν την υδροδότηση της πρωτεύουσας. Θα ενισχυθεί το χλώριο στο Μαραθώνα; Προβλέπονται και αλλά «συστατικά» να διοχετευτούν  στο δίκτυο;Ανακοίνωση Ε.Υ.Δ.Α.Π.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσής μας και με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε το τεχνικό κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Νίκο Μπάρδη, που επισκέφθηκε την περιοχή του συμβάντος, στον οικισμό Σαράντι του νομού Βοιωτίας, γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:
1. Η ζημιά σε τμήμα του καναλιού μεταφοράς νερού από τον Μόρνο προκλήθηκε από κατολίσθηση του εδάφους, κατά πάσα πιθανότητα λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή. Το τμήμα του καναλιού που αποκολλήθηκε πλήρως εκτείνεται σε μήκος περίπου 30 μέτρων, ενώ εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί σε τμήμα του καναλιού μήκους άλλων περίπου 70 μέτρων (συνολικό μήκος ζημιάς περίπου 100 μέτρα).
2. Έχει διακοπεί πλήρως η παροχή νερού από τον ταμιευτήρα του Μόρνου προς το κανάλι μεταφοράς και έχει σταματήσει η κατάκλυση με νερά των περιοχών γύρω από το κανάλι.
3. Οι τεχνικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ έχουν θέσει σε λειτουργία το δίκτυο μεταφοράς νερού από τις λίμνες Υλίκη και Μαραθώνα προς τις μονάδες επεξεργασίας (διυλιστήρια), ώστε να συνεχισθεί η αδιάλειπτη παροχή νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα της Πρωτεύουσας.
4. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι τεχνικές εργασίες για την προσωρινή αποκατάσταση της ζημιάς του καναλιού, με την τοποθέτηση μεταλλικού αγωγού μεγάλης διατομής, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός ολίγων ημερών. Ταυτόχρονα, αρχίζουν οι εργασίες για τη μόνιμη αποκατάσταση της ζημιάς.

Υ.Γ. Κύριε Μπάρδη άλλες χρονιές δεν έβρεχε; Φέτος έχουμε σχετικά λιγότερες βροχοπτώσεις σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από άλλες χρονιές. Τι συμβαίνει; Πόσους μήνες χρειάζεται για την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς; Το νερό που θα διυλίσει η Ε.Υ.Δ.Α.Π από το Μαραθώνα θα περιέχει αυξημένα επίπεδα χλωρίου; Προβλέπονται και αν ναι σε τέτοιες περιπτώσεις χρήση και άλλων συστατικών;