ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΜΕΣΣΑΡΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ. ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΡΚΙΝΩΝ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ DNA ΗΠΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ, ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ !

by on 18 October 2017

Συχνές είναι οι δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα στη Μεσσαρά ενώ προβλήματα γονιμότητας έχουν εντοπιστεί στην ίδια πειροχή και στην Ιεράπετρα. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια της 3ης Επιστημονικής Διημερίδας για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης στην αύξηση νοσηρότητας και στο περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε στο Τυμπάκι με οργανωτές τον Δήμο Φαιστού και το Εργαστήριο Τοξικολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Επιστήμονες,  σε συνεργασία με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των  παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων της περιοχής, παρουσίασαν δεδομένα της τοπικής αγροτικής παραγωγής, ανέλυσαν τα προβλήματα και τις προοπτικές της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

Μεταξύ άλλων, η κα Τσικαλά Αικατερίνη, διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Μοιρών  ανέφερε τις συχνές δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα στη Μεσσαρά.

Αναφέρθηκε σε μελέτες που συσχετίζουν την έκθεση σε ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα στη πρόκληση συγγενών, αναπαραγωγικών ανωμαλιών, ηπατοπαθειών και καρκίνων. Υπογράμμισε τις σοβαρές επιπτώσεις στην επόμενη γενιά μέσω του μητρικού θηλασμού. Τόνισε τη σημασία της λανθάνουσας υποξείας τοξικότητας από μακροχρόνια έκθεση σε μικρές δόσεις και εξήγησε γιατί είναι αναγκαία η πρόληψη της έκθεσης.

Ο κ. Ρίζος Απόστολος, καθηγητής Χημείας του Παν/μιου Κρήτης παρουσίασε τις επιπτώσεις της έκθεσης εμβρύων στη νευροανάπτυξη και  σεξουαλική ωρίμανση εγκεφάλου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την αντι-ανδρογόνο και φιλο-οιστρογόνο επίδραση της Glyphosate στην αύξηση καρκίνων μαστού. Τόνισε ότι τα φυτοφάρμακα προκαλούν διαταραχές προσανατολισμού στις μέλισσες, με σοβαρές επιπτώσεις στις επικονιάσεις στα φυτά.

Προβλήματα γονιμότητας σε Μεσσαρά και Ιεράπετρα

Η κα Ανυφαντάκη Αλίκη, κλινικός εμβρυολόγος του Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης, αναφέρθηκε στις αναπαραγωγικές επιπτώσεις από τη  μακροχρόνια έκθεση σε φυτοφάρμακα, με ειδικές αναφορές στους μηχανισμούς σπερματοτοξικότητας και στις μεταβολικές και ενεργειακές διαταραχές  των ωοκυττάρων.

Από εξέταση ανδρών και γυναικών αγροτών της Μεσσαράς και Ιεράπετρας βρέθηκαν κατακερματισμός DNA, ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση των σπερματοζωαρίων, διαταραχές στην έμμηνο ρύση, αποβολές και  μείωση γονιμότητας.

Οι συμμετέχοντες στην 3η Επιστημονική  Διημερίδα ζητούν από τους υπουργούς  Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας και Περιβάλλοντος να σεβαστούν το τεκμηριωμένο αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, να ανασταλεί η ΚΥΑ της 15/7/2015 για τις αποστάσεις ψεκασμών, μέχρι να ικανοποιηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις κατάρτισης εφαρμοστών, υποδομών και μηχανισμών ελέγχου των ψεκαστικών μηχανημάτων και να καλυφθούν τα κενά  της υπάρχουσας νομοθεσίας για χρήσεις γης ή  έλλειψης κτηματολογίου.

Οι οργανωτές δέχτηκαν την πρόταση της διοικήτριας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κας Μαυρομάτη Ελένης για σύσταση συντονιστικού οργάνου αξιολόγησης  της περιβαλλοντικής έκθεσης στην αύξηση νοσηρότητας και υποβάθμισης περιβάλλοντος με τη συμμετοχή παραγωγικών φορέων, αυτοδιοικητικών και ειδικών  επιστημόνων.

patris