ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ;;;

by on 29 January 2019

Μια απίστευτη είδηση, είδε το «φως» της δημοσιότητας. Η είδηση αυτή έχει να κάνει με παρακρατικό μηχανισμό παρακολούθησης από τα Ελληνικά Πετρέλαια όσων αντιδρούν για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μάλιστα σε αυτό τον μηχανισμό υπάρχει και συνεργασία διαφημιστικής -συμβουλευτικής εταιρίας.

Συγκεκριμένα το θέμα αναδεικνύει στην προσωπική του σελίδα ο Κλεάνθης Χαϊδευτός στην προσωπική του σελίδα στο facebook

«Παρακρατικό μηχανισμό παρακολούθησης, έστησαν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σε συνεργασία με μια διαφημιστική-συμβουλευτική εταιρεία, όσων αντιδρούν για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τα ΕΛΠΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ο σχεδιασμός της εταιρείας, για τον επηρεασμό των δημοτικών αρχών και των βουλευτών της περιοχής καθώς και ο σχεδιασμός για την δημιουργία ολόκληρου «στρατού» κρυφών ή φανερών υποστηρικτών της εταιρίας.

Ακόμη για πρώτη φορά δημοσιοποιείται άγνωστη μελέτη που πραγματοποιήθηκε με ειδικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί η αμερικάνικη κυβέρνησης (Hysplit) για την μεταφορά σε μεγάλη απόσταση ρύπων από βιομηχανικές μονάδες, η οποία μελέτη ενοχοποιεί τα ΕΛΠΕ ως ρυπαντή στη Δυτική Θεσσαλονίκη όταν πνέουν δυτικοί άνεμοι.

Καταγραφές τηλεφώνων, φωτογραφιών απλών πολιτών, παρακολούθηση κάθε σχετικής ανάρτησης στο facebook στο διαδίκτυο και σε κάθε μέσο ενημέρωσης αλλά και φυσική παρακολούθηση αποτελούν τα στοιχεία του παρακρατικού μηχανισμού.

Στο συγκριμένο έγγραφο η παρακολούθηση χαρακτηρίζεται ως «χαρτογράφηση».

Στους «χαρτογραφημένους» περιλαμβάνονται απλοί πολίτες, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, κινήσεις πολιτών, επιχειρηματίες της περιοχής που αντιδρούν στις «σκανδαλώδες χάρες» υπέρ των ΕΛΠΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε δύο μέλη του «Δικτύου 50» διότι έχουν προβεί στο «έγκλημα» να κατηγορήσουν ανοιχτά τα ΕΛΠΕ ως κύριους ρυπαντές στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Για ένα από τα μέλη μάλιστα του «Δικτύου 50» υπάρχουν έξι διαφορετικές αναφορές.

Ιδιαίτερα απαξιωτικοί είναι οι χαρακτηρισμοί για τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, για τα οποία υπάρχει πλήρης «χαρτογράφηση». Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές: «είναι δεξιός έχει καλή σχέση με την ΠΚΜ, δείχνει να ελέγχει στην κατάσταση», «είναι από τους πλέον ακραίους και λαϊκιστές, καταγγέλλει ανοικτά τα ΕΛΠΕ», «πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, είναι σχετικά μετριοπαθής», «ήσσονος σημασίας παράγοντας κινούμενος σε λογική ΚΚΕ (για όλα φταίει το κεφάλαιο, άρα και τα ΕΛΠΕ, τα οποία όμως δίνουν δουλείες γι΄αυτό κρατάμε ισορροπίες», «προκαλεί θόρυβο με τις παρεμβάσεις/ αντιδράσεις του σε εκδηλώσεις με θέμα την δυσοσμία».

Επίσης υπάρχει πλήρης καταγραφή των κινήσεων της ομάδας πολιτών «Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ». Για δύο μάλιστα από τα γυναικεία μέλη της συντονιστικής επιτροπής της συγκεκριμένης κίνησης, υπάρχει η ένδειξη « χρήζει περεταίρω διερεύνησης».

Είναι εντυπωσιακό πως τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ γνωρίζουν ότι 16 μέλη, από τα 45 συνολικά του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, είναι μέλη της κίνησης ΑΝΑΠΝΟΗ.

Πέραν τον αυταπόδεικτων ευθυνών για την λειτουργία του παρακρατικού μηχανισμού, της διοίκησης των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, σοβαρές ευθύνες έχουν και όσοι διόρισαν την συγκεκριμένη διοίκηση, δηλαδή ο όμιλος Λάτση το Ελληνικό Δημόσιο καθώς και το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο πιθανός ισχυρισμός της διοίκησης των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΑΙΛΑΙΩΝ ότι το αποκαλυπτικό κείμενο αποτελεί δημιούργημα της συγκεκριμένης διαφημιστικής εταιρείας δεν ευσταθεί διότι ανάμεσα στα επισυναπτόμενα αρχεία περιλαμβάνεται και έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς τα ΕΛΠΕ σχετικά με μία καταγγελία για ένα ρυπαντικό συμβάν το 2015, το οποίο μόνο η ίδια η εταιρεία μπορεί να έχει στην κατοχή της.

Επίσης ο πιθανός ισχυρισμός της διαφημιστικής εταιρείας πως το κείμενο αποτελεί δημιούργημα μίας συγκεκριμένης υπαλλήλου δεν ευσταθεί γιατί στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχουν άλλα 9 έγγραφα παρόμοιων δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για την λειτουργία «υποστηρικτικού στρατού» των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ αποτελούμενος από εργαζομένους, επιστημονικούς φορείς, εκπροσώπους Συλλόγων Γονέων, φοιτητές και όσους με διάφορες βραβεύσεις ή διάφορα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής έλαβαν χρήματα από τα ΕΛΠΕ. Γίνεται αναφορά σε σχεδιασμό θετικών υποστηρικτικών πυρήνων, αποτελούμενων από ένα μετεωρολόγο έναν περιβαλλοντολόγο και έναν γιατρό, οι οποίοι θα γνωμοδοτήσουν πως για την ρύπανση ευθύνονται η λυματολάσπη, οι υπόνομοι, η φορά των ανέμων και πως η δυσοσμία δεν επιβαρύνει απαραίτητα την δημόσια υγεία.

Επίσης σχεδιάζεται η πρόσβαση «από μέσα» πληροφόρησης για την άμεση διαχείριση πιθανών ανησυχιών των κατοίκων καθώς και το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας , με πρόσωπα της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο έγγραφο είναι πολλά καθώς και οι ευθύνες».

Επειδή όμως, δεν μείναμε μόνο στην καταγγελία για να ανεβάσουμε το θέμα, διαβάσαμε το πολυσέλιδο έγγραφο και πραγματικά όσα αναφέρει η καταγγελία είναι πραγματικά.

Είδαμε και με τα μάτια μας την κάθε καταγραφή, από τηλεφωνική μέχρι τι έγραψε κόσμος στα social media.

Από Κάτια Νταβράνη – 05/09/2017 – newreport.gr