Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) κάλεσαν την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεχίσουν τον διάλογο προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα των «νησιών του Αιγαίου» με ειρηνικά μέσα

by on 5 October 2022

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) κάλεσαν την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεχίσουν τον διάλογο προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα των «νησιών του Αιγαίου» με ειρηνικά μέσα.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάρικ απάντησε στην ερώτηση του δημοσιογράφου του πρακτορείου Αναντολού στην καθημερινή του ενημέρωση τύπου, ότι η Ελλάδα προχωρά σε στρατιωτική συσσώρευση σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου παρά τις διεθνείς συμφωνίες.

Ο Ντουζάρικ είπε:

“Γνωρίζουμε την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και τις δηλώσεις που προέρχονται τόσο από την Αθήνα όσο και από την Άγκυρα. Είναι σημαντικό οι πλευρές να αποφεύγουν ενέργειες και εκφράσεις που μπορούν να αυξήσουν την ένταση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επαναλαμβάνει την ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών και ενθαρρύνει την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεχίσουν τον διμερή τους διάλογο για την αποκλιμάκωση της έντασης”.

Ο Ντουζάρικ πρόσθεσε ότι οι χώρες μέλη του ΟΗΕ δεν έλαβαν θέση και δεν σχολίασαν τη νομική διάσταση του προβλήματος, σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία στις θαλάσσιες περιοχές.