ΤΑ…ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΚΛΑΔΟ.

by on 29 December 2013

Του “Αλιέως”

Διαβάζω (*), ως εάν και το 2013 ήταν χρονιά – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, πολλοί είναι εκείνοι οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, ακόμη και σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, που έσπευσαν με το τέλος της σεζόν να βάλουν αγγελίες για την πώληση των μονάδων τους.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η «Κ» σε κορυφαίο διαδικτυακό τόπο πώλησης ακινήτων κατέγραψε, μόνο για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, δημοσίευση 125 αγγελιών για την πώληση κυρίως μικρομεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων σε 19 νησιωτικούς προορισμούς της χώρας. Το επιδιωκόμενο τίμημα από τους ιδιοκτήτες για την πώληση των 125 μονάδων ανέρχεται στα 378,5 εκατ. ευρώ.

 Οι περισσότερες μικρομεσαίες μονάδες πωλούνται έως 3 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερες μονάδες πωλούνται σε νησιωτικούς προορισμούς με υψηλό απόθεμα ξενοδοχειακών κλινών. Στη Ρόδο πωλείται ξενοδοχείο με δυναμικότητα 220 δωματίων έναντι 22 εκατ. ευρώ, στην Κέρκυρα πωλούνται δύο ξενοδοχεία δυναμικότητας 110 και 155 δωματίων έναντι 15 εκατ. ευρώ και 16 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

Στα νησιά όπου σύμφωνα με την έρευνα πωλούνται ξενοδοχειακές μονάδες είναι η Μήλος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Άνδρος, η Τήνος, η Σέριφος, η Σύρος, η Αντίπαρος, η Μύκονος, η Νάξος, η Σίφνος, η Ιος, η Ρόδος, η Πάτμος, η Κως, η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος. Για την Κέρκυρα και τη Σαντορίνη καταγράφηκε η ανάρτηση των περισσότερων αγγελιών για πώληση ξενοδοχείων, το τελευταίο δίμηνο.

σ.σ. , πριν χρόνια, ο διορατικός παίκτης και άριστος γνώστης της αγοράς, μου είχε εξιστορήσει τα…επερχόμενα στον ξενοδοχειακό κλάδο.

    Τα στοιχεία της έρευνας της Καθημερινής δικαιώνουν τις προβλέψεις του. Για αυτό περιμένω το 2014 με εύλογο ενδιαφέρον, καθώς άφ΄ ενός θα ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι αφ΄ετεέρου θα παιχτούν πολλά και με εμβληματικές μονάδες, όπως Hilton Αθηνών, Grand Resort Λαγονήσι, NJI Meridien, King George- Grand Bretagne και όχι μόνον.