ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ – ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΓΛΑΜΑ. ΑΡΑ…

by on 31 Αύγουστος 2018

Η νέες αναταραχές στην ιταλική αγορά ομολόγων σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη κρίση στην Τουρκία αλλά και τους κλυδωνισμούς στην Αργεντινή έστειλαν αυτή την εβδομάδα τα ελληνικά ομόλογα σε νέο κλοιό πιέσεων και σε επίπεδα που επιβεβαιώνουν ότι η υπόθεση έξοδος στις αγορές πρέπει να ξεχαστεί για μήνες από το ελληνικό επιτελείο.

Αυτό που απέδειξε ξεκάθαρα το διάστημα από τις αρχές Μαΐου έως και σήμερα είναι πως η Ελλάδα και τα ελληνικά assets είναι εξαιρετικά ευάλωτα στις εξελίξεις που σημειώνονται στο εξωτερικό και το γεγονός ότι αποτελεί μία αναδυόμενη αγορά για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, στο σημερινό περιβάλλον λειτουργεί ιδιαίτερα αρνητικά καθώς τα funds εδώ και μήνες, και ειδικά το τελευταίο διάστημα, τρέπονται σε μαζική φυγή από την περιοχή.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται πλέον στα υψηλά σχεδόν δυόμισι μηνών και στο 4,373% έχοντας αυξηθεί από την αρχή της εβδομάδας κατά 4,7%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η εκτόξευση της απόδοσης του 5ετούς η οποία διαμορφώνεται σήμερα στο 3,409% με άνοδο 7,1% από την Δευτέρα. Η απόδοση στο 7ετές κινείται στο 4,027%, με αύξηση της τάξης του 15% από την ημέρα της έκδοσής του τον Φεβρουάριο όπου το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,5%.

Δέκα μέρες μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να αγνοούν το ορόσημο αυτό, βλέποντας τις αποδόσεις τους να εκτοξεύονται εκ νέου λόγω του ότι ακόμα θεωρούνται από τους επενδυτές  assets υψηλού ρίσκου και για αυτό παρασύρονται από τις πιέσεις και την αναταραχή που έχει ξεσπάσει στις αναδυόμενες αγορές.

Όπως τόνισε και ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές στην Ελλάδα θα παρακολουθούνται στενά. Αναφερόμενος στην πρόσφατη δήλωση του Γ. Στουρνάρα, επεσήμανε πως οι αγορές θα έχουν μια σκληρή προσέγγιση, προσθέτοντας πως κανείς δεν μπορεί να πάει κόντρα στις αγορές. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών πρέπει να αποκατασταθεί και να διατηρηθεί, όπως σημείωσε. Αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, την κατάλληλη πορεία στη δημοσιονομική πολιτική.  Για αυτό άλλωστε υπογράμμισε πως η 20ή Αυγούστου δεν είναι η γραμμή τερματισμού αλλά ένα ορόσημο σε έναν μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη, επισημαίνοντας έτσι πως οι προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα είναι πολλές παρά το το τέλος του έπους των μνημονίων.

Όπως σημειώνει ο Daniel Lacalle επικεφαλής οικονομολόγος στο hedge fund Tressis , η Ελλάδα επιβάλλει μια πολύ υψηλή φορολογική επιβάρυνση που περιορίζει την αύξηση της απασχόλησης, παράλληλα με την υψηλή γραφειοκρατία και την επιθετική φορολογία στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χειρότερες θέσεις των χωρών του ΟΟΣΑ σε ότι ευκολία του επιχειρείν όπως μετράται από την έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας: 67η από τις 190 χώρες, πολύ κάτω από την Ισπανία (28η), την Ιταλία (46η) και την Πορτογαλία (29η). Επίσης, η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με τα συνολικά δάνεια της ευρωζώνης και από πλευράς πιστωτικής αγοράς, ο κίνδυνος απέναντι στη χώρα έχει σίγουρα μειωθεί, αλλά είναι ακόμη υπαρκτός.

Ελευθερία Κούρταλη – capital.gr

Be the first to comment!
 
Leave a reply »