Ταξιδιωτικό ξεφάντωμα χωρίς διαβατήρια: Βούλγαροι συρρέουν στη συνοριακή πόλη της Αδριανούπολης

by on 29 August 2022

Οι δρόμοι και οι εμπορικές λεωφόροι της βορειοδυτικής πόλης της Αδριανούπολης της Τουρκίας έχουν γεμίσει από επισκέπτες από τα σύνορα, ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος ενός κανονισμού που επιτρέπει στους Βούλγαρους πολίτες να εισέρχονται χωρίς διαβατήριο.

Γνωστοί ως συχνοί επισκέπτες της Αδριανούπολης, τουρίστες και αγοραστές από τη Βουλγαρία περνούν σχεδόν καθημερινά τα σύνορα για να καλύψουν πολλές από τις ανάγκες τους και να επωφεληθούν από τις ανταγωνιστικές τιμές και τα προϊόντα υψηλής ποιότητας της Τουρκίας.

Οι αφίξεις έχουν κορυφωθεί μετά από ένα διάταγμα στην Επίσημη Εφημερίδα στις 27 Αυγούστου, σύμφωνα με το οποίο οι ταξιδιώτες από τη Βουλγαρία έχουν άδεια να επισκεφθούν την Τουρκία με τις εθνικές τους ταυτότητες.

Στο παρελθόν, οι Βούλγαροι απολάμβαναν απαλλαγής από τη θεώρηση εισόδου για τουριστικούς σκοπούς και κάρτες διέλευσης με μέγιστη περίοδο διαμονής 90 ημέρες από μια περίοδο 180 ημερών.

Η Τουρκία και η Βουλγαρία μοιράζονται φιλικές και γειτονικές σχέσεις ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Η τουρκική διασπορά στη Βουλγαρία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προώθηση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κανονισμός φαίνεται να έχει προσθέσει μια νέα ώθηση για την Αδριανούπολη καθώς οι αφίξεις από τη Βουλγαρία μέσω των συνοριακών διελεύσεων Kapıkule και Hamzabeyli έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τις 20.000 το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου της πόλης.

«Το Σαββατοκύριακο, οι μέγιστοι αριθμοί μας κυμαίνονταν από 12.000 έως 16.000. Τώρα βλέπουμε 20.000. Συμβάλλει σοβαρά στην οικονομία της πόλης», δήλωσε στο Πρακτορείο Ειδήσεων Demirören (DHA), ο επικεφαλής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αδριανούπολης, Recep Zıpkınkurt.

Αυτός ο αριθμός πιθανότατα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες, λέει ο Zıpkınkurt.

«Επειδή τα σύνορά μας έχουν πολύ κόσμο. Έχουμε ομογενείς που μπαινοβγαίνουν. Με ανακούφιση προ των πυλών να αναμένεται τις επόμενες ημέρες, θα έχουμε σημαντική αύξηση των επισκεπτών από τη Βουλγαρία», σημείωσε.

Ο Zıpkınkurt είπε επίσης ότι οι αφίξεις από τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της ενδοχώρας κέρδισαν επίσης ρυθμό, εκτός από εκείνες από κοντινές περιοχές, με τον τελευταίο κανονισμό. «Γενικά, υπήρχε μια διαδρομή εισόδου περίπου 180 χιλιομέτρων (112 μίλια), η οποία έφτασε τα 350-400 χιλιόμετρα», πρόσθεσε.

Ο αριθμός των Βούλγαρων τουριστών που φτάνουν στην Αδριανούπολη για ψώνια αναμένεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, δήλωσε ο Zıpkınkurt. «Μαζί με τις εγγραφές με ταυτότητες, ο αριθμός των αφίξεων Βούλγαρων τουριστών θα ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους».

Ο τοπικός έμπορος Μεχμέτ Ντεμίρ τόνισε επίσης την αύξηση της κινητικότητας στην πόλη.

«Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που ήρθαν από τη Βουλγαρία με δελτία ταυτότητας τις τελευταίες δύο με τρεις εβδομάδες», είπε ο Ντεμίρ, εκφράζοντας προσδοκίες για ακόμη περαιτέρω αύξηση τις επόμενες εβδομάδες.

Η Aysel Dursun, Βούλγαρη υπήκοος τουρκικής καταγωγής, εισήλθε στην Τουρκία με ταυτότητα μαζί με τον σύζυγό της Hasan Dursun.

«Ήρθαμε πολύ άνετα. Κάνω έκκληση στους πολίτες της Βουλγαρίας να βγουν έξω και να έρθουν. Όλα είναι πολύ υψηλής ποιότητας και φθηνά εδώ», είπε ο Dursun στο DHA.

«Είναι φθηνό και βολικό για εμάς. Αγοράζουμε παπούτσια εδώ, ψωνίζουμε για το σπίτι. Αγοράζουμε τα πάντα», είπε ένας άλλος Βούλγαρος πολίτης, ο Μουσταφά Μίτκοφ.

Μας εξοικονομεί χρήματα, γιατί ερχόμαστε άνετα. Με την εξαίρεση μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε. Τώρα είναι πιο εύκολο να έρθεις στην Τουρκία».