ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΡΑΒΔΙΣΕ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΤΟΥ, ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΑ 800 ΕΥΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ…. ΟΛΟΚΛΗΡΑ 320 ΕΥΡΩ !

by on 23 January 2018

Με τριπλό χαράτσι φόρων και εισφορών απειλούνται φέτος χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι ενισχύουν τις ετήσιες αποδοχές τους εισπράττοντας εισόδημα από κάποια αγροτική δραστηριότητα.

Οι συνταξιούχοι που θα εμφανίσουν φέτος στη φορολογική τους δήλωση ότι απέκτησαν πέρυσι αγροτικό εισόδημα, π.χ. από πώληση ελαιολάδου ή πορτοκαλιών, κινδυνεύουν να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων καθώς:

  1. Θα δουν τη σύνταξή τους, κύρια και επικουρική, να περικόπτεται δραματικά κατά 60%.

  2. Θα κληθούν να πληρώσουν ασφαλιστική εισφορά στον ΕΦΚΑ περίπου 22% στο εισόδημα που απέκτησαν από την αγροτική δραστηριότητα.

  3. Θα πληρώσουν φόρο 22% από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος χωρίς να δικαιούνται έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Τον κίνδυνο περικοπής κατά 60% της σύνταξής τους αντιμετωπίζουν όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, πλην ΟΓΑ (π.χ. Δημοσίου, πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.ά.), οι οποίοι συνταξιοδοτούνται από 13 Μαΐου 2016 και μετά και παράλληλα ασκούν αγροτική δραστηριότητα. Το συγκεκριμένο μέτρο πλήττει χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι χωρίς να είναι επαγγελματίες αγρότες ασχολούνται με καλλιέργειες ή πώληση αγροτικών προϊόντων σε μόνιμη βάση ή περιστασιακά για να ενισχύσουν τα πενιχρά εισοδήματά τους.

Οι συνταξιούχοι αυτοί, δεν θα δουν μόνο τη σύνταξή τους να κόβεται κατά 60% αλλά θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν στον ΕΦΚΑ τις εισφορές που αντιστοιχούν στο αγροτικό εισόδημα που εισέπραξαν, ενώ η χαριστική βολή θα έρθει για αυτούς την άνοιξη κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Τα εισοδήματα από την αγροτική τους δραστηριότητα θα προστεθούν στο εισόδημα από τις συντάξεις, αλλά το αφορολόγητο θα εφαρμοστεί μόνο στο τμήμα που αφορά τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο, ενώ στην περίπτωση που το συνολικό τους εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν και με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ.

Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο φοροτεχνικός Νίκος Φραγκιαδάκης, οι συνταξιούχοι με αγροτικά εισοδήματα είναι ένα θέμα που εκκρεμεί. Θα πρέπει να διευκρινιστεί τι θα γίνει στις περιπτώσεις των συνταξιούχων (πλην των συνταξιούχων του ΟΓΑ, οι οποίοι έχουν απαλλαγεί μέχρι 31/12/2024 με την απόφαση Φ. 10034/ 18282/ 566/ 2017) που έχουν (έστω και ελάχιστα) αγροτικά εισοδήματα. «Θα εφαρμοστεί τελικά το άρθρο 20 του Ν. 4387 και ό,τι προβλέπει η εγκύκλιος ΕΦΚΑ αρ. 33 περί απασχόλησης συνταξιούχων;» είναι το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 

Σύμφωνα με τον Νίκο Φραγκιαδάκη, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι με βάση τις διατάξεις, όταν κάποιος συνταξιοδοτείται μετά τις 13/5/2016 και αναλαμβάνει και ασφαλιστέα ιδιότητα (όπου ασφαλιστέα ιδιότητα βάσει του άρθρου 40 του Ν. 4387/2016 είναι και τα αγροτικά εισοδήματα), τότε η κύρια και η επικουρική σύνταξη καταβάλλονται μειωμένες κατά 60%. Η περικοπή ισχύει για όσο διάστημα διαρκεί η ασφαλιστέα ιδιότητα. Παράλληλα καταβάλλονται και εισφορές στον ΕΦΚΑ κανονικά για το εισόδημα που προκύπτει από την αγροτική δραστηριότητα.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, συνταξιούχος του ΙΚΑ με ημερομηνία συνταξιοδότησης 28 Ιουνίου 2016. Λαμβάνει μεικτό ποσό σύνταξης 800 ευρώ. Παράλληλα εντός του 2017 απέκτησε αγροτικό εισόδημα. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα δει με βάση τις διατάξεις τη σύνταξή του να κόβεται κατά 60% και να προσγειώνεται απότομα στα 320 ευρώ.

«Οσο λοιπόν κι αν υπάρχει η θέληση από πλευράς υπουργείου Εργασίας, διότι προφορικά έχουν αναφέρει πολλάκις ότι η απαλλαγή που έχουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ για τα αγροτικά εισοδήματα θα επεκταθεί και στους συνταξιούχους των άλλων Ταμείων, αρκεί να αποδεικνύεται ότι τα αγροτικά εισοδήματα προϋπήρχαν του Ν. 4387/2016 (2015, 2014, 2013 κ.λπ.), πρέπει να ξεκαθαριστεί και επίσημα γιατί πολλοί θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Δυσάρεστων εκπλήξεων» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Νίκος Φραγκιαδάκης. 

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ.

Ο διαχωρισμός ανάμεσα στους συνταξιούχους αγρότες αλλά και στους παλαιούς και στους νέους συνταξιούχους των άλλων Ταμείων δημιουργεί διακρίσεις εντός ενός ενιαίου φορέα (ΕΦΚΑ). Από τη μείωση της σύνταξης κατά 60% αλλά και από την υποχρέωση καταβολής εισφορών εξαιρούνται όλοι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν έως τις 12 Μαΐου 2016 και έχουν δηλώσει εισόδημα από αγροτικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ:

  1. Ολοι οι νέοι συνταξιούχοι που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης από 13/5/2016 και μετά, ενώ παράλληλα εργάζονται, θα υποστούν δραματική περικοπή 60% της σύνταξης (και μάλιστα επί του μεικτού ποσού). Η έννοια της εργασίας αφορά και την ενασχόληση με αγροτικές δραστηριότητες.

  2. Από τον «κόφτη» του 60% της σύνταξης απαλλάσσονται οι παλαιοί συνταξιούχοι του Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κ.λπ., όλων δηλαδή των πρώην ταμείων κύριας ασφάλισης, πλην ΟΓΑ, οι οποίοι ήταν ήδη συνταξιούχοι ή είχαν ήδη καταθέσει αίτηση έως 12/5/2016 και ασκούσαν αγροτική δραστηριότητα. Τα ίδια πρόσωπα θα απαλλάσσονται και από την υποχρεωτική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ για το αγροτικό τους εισόδημα.

  3. Διαφορετικό μοντέλο ισχύει για τους συνταξιούχους αγρότες. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εξαιρούνται από τον «κόφτη» του 60%, λόγω του ότι το μοντέλο «εθνικής – ανταποδοτικής» σύνταξης που επεκτάθηκε και στις παροχές του ΟΓΑ θα αγγίξει τα επίπεδα του 60% περί τα τέλη του 2024, γεγονός που όμως δεν ισχύει για τις λοιπές κατηγορίες των συνταξιούχων. Αυτό σημαίνει ότι κατ’ επάγγελμα αγρότες που είναι ήδη συνταξιούχοι ή θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι 31/12/2024 μπορούν κανονικά να ασκούν αγροτικές ενασχολήσεις και να εισπράττουν εισόδημα ή και να διεκδικούν επιδοτήσεις χωρίς να απειλούνται από ένα μαχαίρι 60% στη σύνταξή τους. Ο «κόφτης» θα ισχύσει για πρώτη φορά σε όσους κατ’ επάγγελμα αγρότες συνταξιοδοτηθούν από το 2025 και μετά.

Μαρία Βουργάνα – tanea