ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

by on 31 January 2020

Στον απόηχο της χτεσινής υπερψήφισης της κατάπτυστης νέας Συμφωνίας για τις βάσεις και της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, αναμενόταν ήδη από χτες στην Ελλάδα ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR), Αμερικανός πτέραρχος Tod D. Wolters, για επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και του ΓΕΕΘΑ.

Δεν περνά, βέβαια, απαρατήρητο ότι προηγουμένως, την Τετάρτη, είχε επισκεφτεί και την Τουρκία, καθώς το ΝΑΤΟ έσπευσε να διοργανώσει για πρώτη φορά στη Σμύρνη (εδώ και 7 χρόνια όπου εδράζεται εκεί η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ – LANDCOM) την εποπτευόμενη από τον SACEUR Συνδιάσκεψη των Διοικητών του (SACEUR Commanders Conference).

Ο διοικητής της LANCOM, Αμερικανός υποστράτηγος J. T. Thomson, υποδεχόμενος τους διοικητές αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι για τη διοίκησή του το γεγονός ότι φιλοξενεί τη Συνδιάσκεψη. «Αλλά και από μια μεγαλύτερη προοπτική, αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη Δημοκρατία της Τουρκίας», συνέχισε, επισημαίνοντας τον «ενθουσιασμό» ανώτερων αξιωματικών των τουρκικών ΕΔ και αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, όπως του τον εξέφρασαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής τους στην Αγκυρα.

Και πώς αλλιώς, εφόσον η τέτοια Συνδιάσκεψη είναι από τις κορυφαίες μαζώξεις των στρατιωτικών διοικητών της λυκοσυμαχίας, ήρθε δε σε συνέχεια της συνεδρίασης της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (η ανώτατη στρατιωτική αρχή της λυκοσυμμαχίας με συμμετοχή των Α/ΓΕΕΘΑ των κρατών – μελών) μέσα Γενάρη στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε εδώ επειδή έχουμε την ευθύνη να αγωνιστούμε στη φάση του ανταγωνισμού και να παραδώσουμε ειρήνη», δήλωσε ο Wolters κατά τις εισαγωγικές του παρατηρήσεις. «Και, κάθε φορά που μαζευόμαστε, αν δεν μιλάμε για τα πράγματα που θα πρέπει να κάνουμε για να δημιουργήσουμε περισσότερη ειρήνη και να κερδίσουμε, νομίζω ότι κάνουμε ένα λάθος», είπε δίνοντας τον τόνο των συζητήσεων στη Συνδιάσκεψη, στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών και στην προσπάθεια για τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής «συνοχής» στην περιοχή, που δρομολογεί επικίνδυνες εξελίξεις αλλά και «διευθετήσεις» σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει ως «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο».Συνεχείς «πρόβες πολέμου»

Σε ένα τέτοιο, ζοφερό φόντο, ολοκληρώθηκε αυτή η φάση παροχής υπηρεσιών από το ΠΝ στην αρμάδα συνοδείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ», στον πλου του προς τον Περσικό.

Η ελληνική φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» συνόδευσε έως τις 28 Γενάρη το αεροπλανοφόρο από την Τουλόν της Γαλλίας μέχρι τα ανοιχτά της Κύπρου, ενώ στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι η φρεγάτα βρισκόταν σε συνεχόμενες φάσεις συνεκπαίδευσης με τους Γάλλους, υλοποιώντας σειρά σεναρίων.

Η συνοδεία «επέτρεψε την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ του γαλλικού και του ελληνικού Ναυτικού», αναφέρεται από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, που παράλληλα παραπέμπει στη συνάντηση προχτές Μητσοτάκη – Μακρόν και τη «στρατηγική συνεργασία» που ανακοίνωσαν «για την ασφάλεια, βασισμένη σε ένα κοινό στρατηγικό και γεωπολιτικό όραμα για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει την αυξημένη παρουσία του γαλλικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και κοινές θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις», θυμίζει.

Σε μια σειρά άλλων εξελίξεων, την Τετάρτη το Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου ξαναπήρε φωτιά από βολές που έκαναν τα αμερικανικά ελικόπτερα της 3ης CAB (Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, εδρεύουν στο Στεφανοβίκειο) μαζί με αντίστοιχα ελληνικά της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού. Βολές έκαναν για πρώτη φορά και ελικόπτερα «Kiowa», που παραχωρήθηκαν από τους Αμερικανούς στις ελληνικές ΕΔ. Οι τέτοιες συνεκπαιδεύσεις θα έχουν και συνέχεια, με τους Αμερικανούς (η πρεσβεία τους συγκεκριμένα) να σχεδιάζουν κατά πληροφορίες, σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, μεγάλη άσκηση – «επίδειξη» για τα ΜΜΕ στις 19 του Φλεβάρη.

Μια βδομάδα αργότερα, στις 14/2 προγραμματίζεται η άσκηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» στο Πεδίο Ασκήσεων Ασκού – Προφήτη στην επαρχία Λαγκαδά, με συμμετοχή στρατιωτικών τμημάτων από άλλες έξι βαλκανικές χώρες.Στον Βόλο το γαλλικό ελικοπτεροφόρο

Στο μεταξύ, στον Βόλο αναμένεται σήμερα το γαλλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιας επίθεσης «Dixmude», το οποίο θα παίξει βασικό ρόλο στην τελευταία φάση (στις 7/2, με απόβαση στη Σκύρο) της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «Μέγας Αλέξανδρος 2020» και στην οποία συμμετέχουν και Αμερικανοί, με τα ελικόπτερα που σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο.

Την έλευσή του στην πόλη καταγγέλλει η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, που σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων πως «οι πρόσφατες εξελίξεις (Λιβύη, κυπριακή ΑΟΖ, Συρία, Ιράκ) και η ενίσχυση της τουρκικής επιθετικότητας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ έχουν καταρρίψει τα επιχειρήματα ότι η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και η παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα αποτελούν παράγοντα διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αντίστοιχα ότι η αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία δήθεν θα αναχαιτίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις» και φέρνει ως παράδειγμα το γεγονός ότι «το ίδιο το ελικοπτεροφόρο “Dixmude” που τόσο διαφημίζεται στο πλαίσιο της “γαλλικής ασπίδας”, πριν την έλευση στον Πειραιά και τον Βόλο συμμετείχε σε κοινές ασκήσεις με δύο τουρκικές φρεγάτες στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής αποστολής SNMG2 στη Μεσόγειο!».

Η ΤΕ Μαγνησίας καλεί τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες της περιοχής να γυρίσουν την πλάτη στην προπαγάνδα των αστικών κομμάτων που αναγορεύουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε προστάτες της χώρας, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στο δρόμο του αγώνα ενάντια στην παρουσία των αμερικανικών βάσεων, την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων εκτός συνόρων, για την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

rizospastis.gr