ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. ΟΚΤΩ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΜΕ ΑΜΟΙΒΗ ΠΕΡΑΝ ΑΠΟ €1 ΕΚΑΤ.

by on 12 Μάρτιος 2019

Σε βάθος έρευνα προχωρά από τις αρχές Απριλίου ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, θέτοντας κάτω από το μικροσκόπιό του μία προς μία τις εκατοντάδες περιπτώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) στον Συνεργατισμό που υπερβαίνουν συνολικά τα €150 εκατ. Στόχος να διαπιστωθούν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Ποιοι νυν και πρώην πολιτικοί, βουλευτές, υπουργοί, δήμαρχοι και λοιποί αξιωματούχοι, όπως και στενά συγγενικά τους πρόσωπα, έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής αναφέρεται χαρακτηριστικά σε περίπτωση νυν βουλευτή, που δεν κατονομάζεται, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια σχεδόν €4 εκατ.

2. Κατά πόσο αυτά τα κόκκινα δάνεια παραχωρήθηκαν με επαρκείς εξασφαλίσεις. Στην περίπτωση του εν λόγω βουλευτή υπάρχει ακάλυπτο ποσό ύψους €3 εκατ., σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή. 

3. Εάν έτυχαν οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης σε ό,τι αφορά την παραχώρηση αυτών των δανείων και τους όρους που περιλήφθηκαν.

4. Ποια μέτρα λήφθηκαν, εάν λήφθηκαν, για την αποπληρωμή των δανείων αυτών. Αν, δηλαδή, όλοι αυτοί οι πολιτικοί και αξιωματούχοι με τα κόκκινα δάνεια δέχονταν πιέσεις από τον Συνεργατισμό για την εξόφληση των δανείων τους. Πάντως, τα επίσημα στοιχεία αναφέρονται σε διαγραφές δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που αγγίζουν τα €10 εκατ.

Ο λόγος που γίνεται σήμερα και εκ των υστέρων η έρευνα του Γενικού Ελεγκτή σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στον Συνεργατισμό οφείλεται στη νομοθεσία που ψήφισε, το 2016, η Βουλή κατά πλειοψηφία και, συγκεκριμένα, με τις ψήφους των βουλευτών των ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ με τη διαφωνία μόνο των βουλευτών του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου και Αδάμου Αδάμου.

Με την εν λόγω νομοθεσία, δεν είχε την εξουσία ο Γενικός Ελεγκτής να ζητά, μεταξύ άλλων, την άρση του τραπεζικού απορρήτου για οποιοδήποτε πρόσωπο καθώς και στοιχεία που αφορούσαν αιτήματα για παραχωρήσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων στον Συνεργατισμό. Σύμφωνα, πάντα, με την εν λόγω νομοθεσία οι παραπάνω περιορισμοί ισχύουν μόνο στις περιπτώσεις αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία, πλέον, δεν συμπεριλαμβάνεται ο Συνεργατισμός. Εξού και ανοίγει ο δρόμος για την έρευνα του Γενικού Ελεγκτή.

Βουλευτές, όπως ο Γιώργος Περδίκης και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ζήτησαν κατ επανάληψη την κατάθεση στοιχείων στη Βουλή που αφορούσαν στα κόκκινα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων ή και ήγειραν θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, υποδεικνύοντας ότι δεν νοείται βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Συνεργατισμό να νομοθετούν για τον Συνεργατισμό.

Ωστόσο, η κομματοκρατία, η διαπλοκή, τα συμφέροντα και οι διάφορες προτάσεις νόμου που κατέθεσαν κόμματα και που, όπως αποδείχθηκε, εξυπηρετούσαν ιδιωτικά συμφέροντα κράτησαν μέχρι σήμερα στο σκοτάδι αυτές τις συναλλαγές, εμποδίζοντας έτσι τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Μιχάλης Χατζηστυλιανού  philenews.com

ΟΚΤΩ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΜΕ ΑΜΟΙΒΗ ΠΕΡΑΝ ΑΠΟ €1 ΕΚΑΤ.

Οκτώ τραπεζίτες στην Κύπρο έλαβαν συνολική αμοιβή άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ το 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ).

Τα στοιχεία της ΕΑΤ δείχνουν πως σε σχέση με το 2016 ο αριθμός των τραπεζιτών που έλαβαν πάνω από ένα εκατομμύριο μισθό, μειώθηκε κατά ένα σε σχέση με το 2016.

Αναλυτικότερα, τέσσερις τραπεζίτες έλαβαν αμοιβή μεταξύ 1-2 εκατ. ευρώ και κατά μέσο όρο 1.3 εκατ. ευρώ. Ποσό 3.2 εκατ. ευρώ αφορούσε σταθερές απολαβές και ποσό 1.9 εκατ. ευρώ αφορούσε μεταβλητές αποδοχές. 

Τρεις τραπεζίτες, ένας από θέση που σχετίζεται με τη διεύθυνση της τράπεζας και δύο από άλλους τομείς έλαβαν αποδοχές μεταξύ 2-3 εκατ. ευρώ με μέσω όρο τα 2.6 εκατ. ευρώ. Οι σταθερές απολαβές τους ανήλθαν σε 6εκατ. ευρώ και οι μεταβλητές σε 1.9 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ένα τραπεζίτης από τη διεύθυνση τράπεζας είχε συνολικές απολαβές 3.4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2.3 εκατ. ευρώ ήταν από σταθερές απολαβές και το1.1 εκατ. ευρώ από μεταβλητές. 

Σύμφωνα με την ΕΑτ, το 2017 4859 τραπεζίτες στην ΕΕ έλαβαν αμοιβή πέραν του 1 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 4597 το 2016. Η Κύπρος μαζί με τη Δανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Λετονία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία ήταν οι χώρες στις οποίες ο αριθμός των τραπεζιτών με αμοιβή πέραν του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

philenews.com

Be the first to comment!
 
Leave a reply »