ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ: ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΛΟΥΝ ΙΝΔΙΑ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟ ΤΖΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

by on 6 August 2019

Χθες, η Ανώτερη Βουλή του ινδικού κοινοβουλίου ψήφισε ένα νομοσχέδιο για τη διάσπαση του Τζαμού και Κασμίρ σε δύο χωριστές οντότητες.

Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαμάχη για τις περιοχές του Τζαμού και του Κασμίρ πρέπει να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα κατά μήκος της γραμμής ελέγχου που χωρίζει την Ινδία από το Πακιστάν, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μοργκάν Ορτέιγκους.

«Καλούμε όλα τα μέρη να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα κατά μήκος της γραμμής ελέγχου», δήλωσε η εκπρόσωπος τη Δευτέρα.

Νωρίτερα, η ινδική κυβέρνηση είχε ανακαλέσει το ιδιαίτερο συνταγματικό καθεστώς του κράτους βάσει του άρθρου 370.

Η Ορτέιγκους δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τα γεγονότα στο Τζαμού και Κασμίρ.

«Σημειώνουμε την ανακοίνωση της Ινδίας για την αναθεώρηση του συνταγματικού καθεστώτος του Τζαμού και του Κασμίρ και του σχεδίου της να χωρίσει το κράτος σε δύο περιοχές», δήλωσε η Ορτέιγκους.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών δεν καταδίκασε, ούτε επέκρινε την ινδική κίνηση.

«Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Ινδίας χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές αυστηρά ως εσωτερικό ζήτημα. Ανησυχούμε για τις εκθέσεις που αναφέρουν για πιθανές συλλήψεις. Προτρέπουμε για το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και τη διενέργεια γόνιμου διαλόγου με τους πολίτες στις πληγείσες κοινότητες», δήλωσε η Ορτέιγκους.

Ο πρώην επικεφαλής της πολιτείας του Τζαμού και Κασμίρ Ομάρ Αμπντουλάχ και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συνεδρίου και ηγέτης του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος Μεμπούμπα Μουφτί, τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό το βράδυ της Κυριακής.