Ριάλ Ιράν σε ελεύθερη πτώση εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας, αφγανικής κρίσης

by on 30 August 2021
Iranian and U.S. banknotes are on display at a currency exchange shop in downtown Tehran, Iran, April 4, 2015. (AP photo)

Το ριάλ νόμισμα του Ιράν έχει πέσει σε νέο χαμηλό, εν μέσω αυξανόμενης οικονομικής αβεβαιότητας, αυξανόμενου πληθωρισμού στη χώρα και σύγκρουσης στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Τα ξένα νομίσματα ενισχύθηκαν έναντι του νεογέννητου ριάλ το Σάββατο, με την αξία του δολαρίου ΗΠΑ να ξεπερνά τα κρίσιμα όρια των 280.000 και να φτάνει τα 283.000 στην ανοιχτή αγορά της Τεχεράνης.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή που έχει καταγράψει το νόμισμα του Ιράν από τον περασμένο Οκτώβριο όταν άγγιξε το ιστορικό χαμηλό των 310.000. Η αναταραχή στην αγορά συναλλάγματος του Ιράν έρχεται εν μέσω πολιτικής μετάβασης, με τον νέο υπουργό Οικονομίας και πρώην συντηρητικό νομοθέτη, Εχσάν Χαντούζι, να αναλαμβάνει την Πέμπτη.

Εξακολουθούν να υπάρχουν εικασίες για τον διορισμό νέου επικεφαλής της κρατικής τράπεζας του Ιράν, κάτι που οι παρατηρητές πιστεύουν ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πολιτική συναλλάγματος. Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν έχει συχνά παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος

Ο Amin Sabooni, ανώτερος οικονομικός αναλυτής και συντάκτης στην κορυφαία επιχειρηματική εφημερίδα του Ιράν Financial Tribune, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι οι παράγοντες που ευθύνονται για το ριάλ είναι η έλλειψη ξένου νομίσματος, οι “τρύπες” στον δημοσιονομικό προϋπολογισμό, ο χρόνιος πληθωρισμος, η εκτύπωση χρημάτων από την κεντρική τράπεζα. μηχανήματα που λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο

“Έχω την αίσθηση ότι η πρόσφατη τάση θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια de facto υποτίμηση του ριάλ”, υποστήριξε. Η δραματική εξέλιξη των γεγονότων στο γειτονικό Αφγανιστάν και η πτώση της δυτικής επαρχίας Χεράτ που συνορεύει με το Ιράν με τους Ταλιμπάν έχουν επηρεάσει επίσης την αγορά συναλλάγματος του Ιράν.

Οι δύο χώρες είναι οικονομικά διασυνδεδεμένες καθώς το Αφγανιστάν ήταν παραδοσιακά ο πρωταρχικός προορισμός για τις εξαγωγές του Ιράν εκτός πετρελαίου.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο όγκος των συναλλαγών σε σκληρό νόμισμα που μεταφέρθηκαν στο Ιράν από το Αφγανιστάν ανήλθε σε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα, το οποίο έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Όσον αφορά, το νόμισμα του Ιράν έχει χάσει πάνω από το 700% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από το 2018, όταν η πρώην αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε τις κυρώσεις στην Τεχεράνη.