ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΕΙ ΜΕΤΟΧΕΣ Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ. ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΙΣ ΚΡΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΠΟΛΥ… ΨΗΛΑ

by on 11 May 2020

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του κόσμου, το ταμείο της Νορβηγίας, αναγκάζεται να ρευστοποιήσει μετοχές για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της χώρας. Η παραδοσιακά ευημερούσα σκανδιναβική χώρα αντιμετωπίζει το ισχυρότερο και πλέον συντριπτικό οικονομικό σοκ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η πανδημία έχει συνδυασθεί με την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου μειώνοντας δραματικά τα έσοδά της. Αναγκάζεται, έτσι, να βρει καταφύγιο στα κεφάλαια ύψους 1 τρισ. δολαρίων που έχουν συγκεντρωθεί από τα πετρελαϊκά έσοδα ετών.

Ήδη τον Μάρτιο άντλησε περισσότερα κεφάλαια από ποτέ για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της χώρας. Το ύψος των αναλήψεων θα υπερβεί τα έσοδα του ταμείου, που έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς η πλειονότητα των εταιρειών στις οποίες έχει συμμετοχές περικόπτουν ή και αναβάλλουν επ’ αόριστον την καταβολή μερισμάτων εξαιτίας της πανδημίας. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, τα έσοδα του επενδυτικού ταμείου ανήλθαν σε 243 δισ. νορβηγικές κορώνες, ποσό αντίστοιχο περίπου των 23 δισ. δολαρίων. Με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, όμως, η νορβηγική κυβέρνηση θα χρειαστεί φέτος την αρωγή του για τουλάχιστον 266 δισ. νορβηγικές κορώνες, ποσό αντίστοιχο των 26 δισ. δολαρίων.

Ως αποτέλεσμα, το επενδυτικό ταμείο αναγκάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του να ρευστοποιήσει μετοχές για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του προϋπολογισμού της χώρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, πριν από την αναθεώρηση των δαπανών που έγινε την περασμένη εβδομάδα, η συντηρητική κυβέρνηση της Νορβηγίας εκτιμά πως ο προϋπολογισμός θα είναι μειωμένος κατά 20 δισ. δολάρια εξαιτίας της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας. Οπως τόνισε πάντως σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο επικεφαλής της Norges Bank, Οϊστεν Ολσεν, που εποπτεύει το επενδυτικό ταμείο, «είναι προφανές θετικό στοιχείο της νορβηγικής κοινωνίας ότι σε αντίθεση με πολλές χώρες, εμείς έχουμε αυτά τα περιθώρια ελιγμών». Ο κ. Ολσεν αιφνιδίασε την αγορά ανακοινώνοντας μείωση των επιτοκίων της νορβηγικής κορώνας σε μηδενικά επίπεδα.

Όπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η τρέχουσα κρίση της πανδημίας επηρεάζει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τη συνεπακόλουθη ύφεση. Τότε είχε σπεύσει να εκμεταλλευθεί την ελεύθερη πτώση των χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο για να αγοράσει φθηνότερες μετοχές. Το πρώτο τρίμηνο του 2009 δαπάνησε 136 δισ. νορβηγικές κορώνες, ποσό αντίστοιχο περίπου των 13,3 δισ. δολαρίων, για την αγορά φτηνών μετοχών. Τώρα, όμως, αναγκάζεται να εκποιήσει μετοχές.