ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΣΕ ΠΕΚΙΝΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

by on 29 June 2020

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν εμπορικές συναλλαγές περίπου 560 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2019, ενώ η ΕΕ σημείωσε εμπορικό έλλειμμα 164 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κίνα και ΕΕ εργάζονται για μια «Συνολική Συμφωνία για τις Επενδύσεις», με στόχο τη δημιουργία «νέων επενδυτικών ευκαιριών για τις ευρωπαϊκές εταιρείες» στην Κίνα, εδώ και πάνω από μισή δεκαετία.

Οι συνομιλίες για τη νέα επενδυτική συμφωνία ΕΕ – Κίνας «έχουν εισέλθει σε κρίσιμο στάδιο» λόγω της αδιαλλαξίας της Κίνας και οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να εισαγάγουν στην Ευρώπη περιορισμούς έναντι του κινεζικού επενδυτικού κεφαλαίου, εκτός εάν το Πεκίνο συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της ΕΕ, ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική πολιτική Βάλντις Ντομπρόβσκις. 

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που σχετίζονται με κρατικές επιχειρήσεις, πρέπει να αντιμετωπίσουμε θέματα που σχετίζονται με τις επιδοτήσεις, την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας στους Financial Times.

Υποστηρίζοντας ότι υπήρχε «μεγάλη ασυμμετρία στην πρόσβαση στην αγορά», ο Ντομπρόβσκις τόνισε ότι «πολλά συστημικά ζητήματα… πρέπει ακόμη να ξεπεραστούν» προτού υπογραφεί μια επενδυτική συνθήκη.

Οι διαπραγματεύσεις αναμενόταν να ολοκληρωθούν έως τον Σεπτέμβριο.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η επικεφαλής εμπορικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι ελπίζει να δει μια «κάποια σαφήνεια» σχετικά με το καθεστώς της συνθήκης έως τα τέλη Ιουλίου.

Τα σχόλιά της ακολούθησαν μια πολυαναμενόμενη τηλεδιάσκεψη μεταξύ ΕΕ και Κίνας την περασμένη εβδομάδα, στην οποία συμμετείχαν ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ καθώς και του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ.

Η τηλεδιάσκεψη, τελικά, δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα και σύμφωνα με τους FT ήταν μάλλον «παγωμένη».