ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ TANAP

by on 12 Ιούνιος 2018

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TANAP (Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline) που θα μεταφέρει το αζερικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Στην τελετή στο Εσκίσεχιρ παρέστησαν ο Πρόεδρος της Τουρκικής  Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο Πρόεδρος της Γεωργίας Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Ερντογάν στην ομιλία του είπε ότι σήμερα πραγματοποιήσαν τα εγκαίνια του TANAP το οποίο χαρακτηρίζουν ως το ενεργειακό Δρόμο του Μεταξιού.

«Η αντίληψη μας που θεωρεί την ενέργεια έδαφος συνεργασίας και όχι διαμάχης απέκτησε για μια ακόμη φορά σάρκα και οστά χάρη στον TANAP», ανέφερε.

«Ο TANAP είναι ο πιο πρόσφατος καρπός του κοινού μας οράματος. Παράλληλα είναι ο προάγγελος των νέων έργων που θα υλοποιήσουμε», δήλωσε ο Ερντογάν

Η αρχική ετήσια δυναμικότητα του αγωγού θα είναι 16 δισ. κυβικά μέτρα, από τα οποία τα 6 δισ. κυβικά μέτρα θα μεταφέρονται στην Τουρκία και τα 10 δισ. κυβικά μέτρα στην Ευρώπη, σημείωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως ανάλογα με τη ζήτηση σχεδιάζουν να αυξήσουν με πρόσθετες επενδύσεις την ετήσια δυναμικότητα πρώτα στα 22 δισ. κυβικά μέτρα και στη συνέχεια στα 31 δισ. κυβικά μέτρα.

Η Τουρκία με τον TANAP έπαψε πια να είναι μια διαμετακομιστική χώρα, βρίσκεται πλέον σε μια κρίσιμη θέση στην οποία διαδραματίζει ρόλο σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξιών που ξεκινά από τον παραγωγό και καταλήγει στον τελικό καταναλωτή, ανέφερε ο Ερντογάν.

«Ο αγωγός TANAP δεν θα συνεισφέρει μόνο στην ασφάλεια του εφοδιασμού αλλά και στην ευημερία και την απασχόληση σε όλες τις χώρες που βρίσκονται πάνω στη διαδρομή από την περιοχή της Κασπίας μέχρι την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας είπε ότι σχεδιάζουν να κάνουν την πρώτη παράδοση φυσικού αερίου στα σύνορα της Ελλάδας τον Ιούνιο του 2019.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »