ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ 13 ΕΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡ. ΦΛΩΡΟ ΓΙΑ “ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ” ΤΟΥ Γ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

by on 12 March 2018

Βαριές ποινές μοίρασε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ Γιώργου Αντωνόπουλου έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη το Νοέμβριο του 2014, από την οποία σώθηκε από θαύμα. Το δικαστήριο επέβαλλε ποινές τόσο στους  δυο Αλβανούς, φερόμενους ως φυσικούς αυτουργούς , όσο και τον επιχειρηματία Άρη Φλώρο, που σύμφωνα με τους φυσικούς αυτουργούς όσο και την δικαστική απόφαση, έδωσε την εντολή  για την απόπειρα ανθρωποκτονίας στο πλαίσιο της αντιδικίας στην υπόθεση ENERGA – ελληνικού δημοσίου για την οποία ο κ. Φλώρος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών, την οποία εκτίει  στις φυλακές. Ο Φλώρος πάντως εξ αρχής αρνείται κάθε εμπλοκή.

Η “βάση” για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου

Η υπόθεση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον διότι σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που εκκρεμούν προς διερεύνηση, αποτελεί ουσιαστικά την “βάση” πάνω στην οποία δομήθηκε η φρικτή δολοφονία του διαπρεπούς νομικού Μιχ. Ζαφειρόπουλου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το βούλευμα ηθικός αυτουργός στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αντωνόπουλου είναι ο (κρατούμενος) επιχειρηματίας Αριστείδης Φλώρος και φυσικοί αυτουργοί οι επίσης έγκλειστοι Αλβανοί Ολτι Ντούλτσε και Αρμπέρ Μπάκο. Οι δύο κακοποιοί είχαν ομολογήσει ότι “θα εισέπρατταν 100.000 ευρώ από τον εντολέα τους Αριστείδη Φλώρο για να δολοφονήσουν τον Αντωνόπουλο”, με τον οποίο ο Φλώρος αντιδικούσε στην υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων δημοσίων φορέων από τις δύο ιδιωτικές εταιρείες πώλησης ρεύματος Energa – Hellas Power (σ.σ. ο Φλώρος ήταν μέτοχος της πρώτης). Όταν η δολοφονία δεν ολοκληρώθηκε , σύμφωνα με τους ίδιους “ο Φλώρος δεν τους πλήρωσε”. Τα χρόνια πέρασαν κι ενόψει της δίκης, σύμφωνα με τις αρχές, οι Αλβανοί – που το αρνούνται όμως- έδωσαν εντολή σε δύο άλλους ομοεθνείς τους να πάνε στον δικηγόρο του Φλώρου, Μιχ. Ζαφειρόπουλο για να τον απειλήσουν. Εκεί ολοκληρώθηκε η τραγωδία.

Η απόφαση

Κανένας από τους κατηγορούμενους δεν βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα κατά την ανακοίνωση της απόφασης για την υπόθεση Αντωνόπουλου.  Δικαστές και ένορκοι υιοθέτησαν την πρόταση της εισαγγελέως η οποία θεώρησε ότι η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του δικηγόρου ήταν ένα πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου εξαιτίας της διένεξης ανάμεσα σε ΛΑΓΗΕ και ENERGA.

Το δικαστήριο μετά από πολύωρη διάσκεψη έκρινε ότι:

Ο Dulce Olti είναι ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία από κοινού. Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 23 ετών.

Ο Bako Arber είναι ένοχος για άμεση συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, διακεκριμένη ληστεία με υποπολυβόλο. Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 22 ετών και τριών μηνών.

Η ποινή τους θα εκτελεστεί άμεσα καθώς το δικαστήριο δεν τους χορήγησε αναστολή στην έφεση. Οι δυο κατηγορούμενοι μετά την έκτιση της ποινής του θα απελαθούν και απαγορεύεται να επιστρέψουν στη χώρα για 10 έτη.

Ο Άρης Φλώρος είναι ένοχος για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Κρίθηκε αθώος για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών κατά πλειοψηφία. (Η μειοψηφία είχε την άποψη ότι έπρεπε να του επιβληθεί ποινή 17 ετών). Το δικαστήριο χορήγησε αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου, αλλά ούτως ή άλλως ο επιχειρηματίας κρατείται για άλλη αιτία.

Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα χορήγησης ελαφρυντικών για όλους τους κατηγορούμενους.

Ο Άρης Φλώρος βρίσκεται ήδη στη φυλακή μετά την πρωτόδικη καταδίκη του για την υπόθεση της Energa – Hellas Power. Απολογούμενος είχε αρνηθεί ότι έδωσε εκείνος την εντολή για τη δολοφονία του δικηγόρου, στις 3 Νοεμβρίου του 2014, έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη. Υποστήριξε ότι οι συγκατηγορούμενοι του τον ενέπλεξαν στη δολοφονική απόπειρα, εκβιάζοντας τον για να αποσπάσουν χρήματα. Ο γνωστός ποινικολόγος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος που δολοφονήθηκε το περασμένο φθινόπωρο, ήταν συνήγορος του Α. Φλώρου.

Αθώοι κρίθηκαν οι Παναγιώτης Ευθυμιάδης και Ιωάννης Τσιβελεκίδης, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί αρχικά για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του δικηγόρου.

Capital – Του Παναγιώτη Στάθη