ΠΟΕΔΗΝ: ΑΥΞΗΣΗ ΜΟΝΟ 300% – ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ – ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΜΑΣΚΩΝ…

by on 7 February 2020

Για αύξηση της τιμής των ιατρικών μασκών κατά 300% κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία ζητάει την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για το φλέγον ζήτημα.

Αισχροκέρδεια εις βάρος των νοσοκομείων και των πολιτών καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για αύξηση της τιμής των ιατρικών μασκών κατά 300%.

«Η τιμή για την αγορά απλών χειρουργικών και υψηλής προστασίας μασκών λόγω αυξημένων αναγκών από τα Νοσοκομεία ανέβηκε τις τελευταίες ημέρες 300%» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Και συνεχίζει: «Αναφερόμαστε για τα Νοσοκομεία που αγοράζουν μάσκες εκτός σύμβασης ή τα Νοσοκομεία που δεν έχουν καθόλου συμβάσεις και είναι πολλά. Τα Νοσοκομεία χρειάζεται να διαθέτουν μεγάλες ποσότητες μασκών αυτό τον καιρό και έτσι θα αναγκαστούν να τις αγοράσουν στην «μαύρη αγορά». Μάλιστα όλες οι εταιρείες για να δικαιολογήσουν την αισχροκέρδεια προφασίζονται ελλείψεις».

Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ δημοσιεύει και σχετικά στοιχεία, επισημαίνοντας ότι τα νοσοκομεία – πριν την κρίση της γρίπης και του κορονοϊού – αγόραζαν τις απλές μάσκες στην τιμή του 0,0116 ευρώ, ενώ πλέον η αντίστοιχη τιμή ανέρχεται σε 0,032 ευρώ.

Παρομοίως, πριν το ξέσπασμα της εποχικής γρίπης και του κορονοϊού, η τιμή αγοράς των μασκών υψηλής προστασίας ανερχόταν σε 0,63 ευρώ, ενώ σήμερα αγγίζει τα 2,00 ευρώ.

Πρόκειται για «αισχροκέρδεια για την οποία θα πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση γιατί δεν θα αντέξουν οι αναιμικοί προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων και αυτό που θα συμβεί είναι να ξεμείνουν από μάσκες», σημειώνει, στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕΔΗΝ.

Και καταλήγει: «Επιπλέον οι μάσκες είναι απαραίτητες στους πολίτες αν όχι για τον κορωνοϊό σίγουρα όμως και για την εποχική γρίπη. Δεν μπορεί κανείς να κερδοσκοπεί σε βάρος τους ούτε σε βάρος των Υγειονομικών Μονάδων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των θυμάτων από την εποχική γρίπη στην Ελλάδα ανέρχεται στους 38, ενώ την ίδια ώρα, η παγκόσμια κοινότητα έχει τεθεί σε συναγερμό λόγω της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ο οποίος προς το παρόν βέβαια, δεν έχει «φθάσει» στην Ελλάδα.

Ωστόσο, σε διεθνές επίπεδο, ο αριθμός των νεκρών από τον ιό, ο οποίος ξεκίνησε από την Κίνα, υπερβαίνει τους 635, με τα συνολικά κρούσματα να διαμορφώνονται σε τουλάχιστον 30.000.