ΠΛΑΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ €150 ΕΚΑΤ. ΣΤΗΝ OLYMPIC INSURANCE

by on 30 November 2018

Πλαστό ομόλογο 150 εκατομμυρίων ευρώ φαίνεται να εντόπισε η Έφορος Ασφαλίσεων στους λογαριασμούς της Olympic Insurance. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής», Λειτουργός του Γραφείου της Εφόρου ενημέρωσε την Αστυνομία από τις 31 Μαΐου 2018 και έδωσε σχετική κατάθεση, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν εκδόθηκε κανένα ένταλμα σύλληψης.

Η Έφορος ενημέρωσε χθες την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως ανέφερε, πρόκειται για πλαστό κρατικό ομόλογο της Βραζιλίας, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, που παρουσιάζεται στους λογαριασμούς κεφαλαίου της Olympic Insurance. Κατόπιν τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής», η Επιτροπή απέστειλε επιστολή στην Αστυνομία και ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειές της.

Εν τω μεταξύ υπάρχουν γραπτές καταγγελίες, που αφορούν ανώτατο στέλεχος της εταιρείας που φαίνεται να είναι πολύ γνωστό στις ισπανικές Αρχές για τις δραστηριότητές του στην Ισπανία και σε άλλες χώρες. Ανάλογες καταγγελίες φαίνεται να έχουν γίνει και για δεύτερο ανώτατο στέλεχος της εταιρείας. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, κ. Ζαχαρία Κουλία, «έγιναν έγκαιρα οι καταγγελίες στη ΜΟΚΑΣ και αναμένονται τα αποτελέσματα».

Καταγγελίες και για ελλιπή εποπτικό έλεγχο και αδιαφανείς διαδικασίες

Καταγγελίες για ελλιπή εποπτικό έλεγχο της Olympic Insurance υποβλήθηκαν στη Γενική Εισαγγελία και στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία που αφορά ενστάσεις για το διορισμό του εκκαθαριστή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής» οι καταγγελίες αφορούν τον “ανεπαρκή και επικίνδυνο εποπτικό έλεγχο” και “αδυναμίες σε σχέση με τον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιρειών”.

Έρευνα για το Διορισμό Προσωρινού Εκκαθαριστή

Τη διαδικασία Διορισμού Προσωρινού Εκκαθαριστή διερευνά η Ελεγκτική Υπηρεσία, που ζήτησε και αναμένει στοιχεία και απόψεις από την Έφορο Ασφαλίσεων.

Η διαδικασία αμφισβητείται και από ιδιώτη εκκαθαριστή με το επιχείρημα ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν έρχονται σε αντίθεση με το Νόμο για τις διαδικασίες Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων. Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, η απάντηση στην κατηγορία για το διορισμό Προσωρινού Εκκαθαριστή αναφέρει ότι αυτή έγινε “στη βάση των σχετικών προνοιών” του Νόμου για Ασφαλιστικές και Αντασφαλιστικές Εργασίες.

Πόσοι επηρεάζονται και οι διεθνείς διαστάσεις

Από το κλείσιμο της Olympic Insurance επηρεάζονται 179.000 ιδιοκτήτες οχημάτων στη Βουλγαρία και 20.000 στην Κύπρο. Ταυτόχρονα αναγκαία θεωρείται η εξεύρεση επαρκών πόρων για την ικανοποίηση της δαπάνης που πρέπει να εκταμιευθεί από το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων για αποζημίωση των ιδιοκτητών οχημάτων στη Βουλγαρία και στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας είχε δηλώσει ότι οι απώλειες των Βούλγαρων κατόχων των ασφαλιστήριων συμβολαίων, θα πρέπει να καλυφθούν από το εγγυητικό ταμείο της Κύπρου, ενώ τον Αύγουστο ξεκίνησε στη Βουλγαρία εισαγγελική έρευνα για τον εποπτικό έλεγχο του παραρτήματος στη χώρα.

Άννα Μισιαούλη – dialogos.com.cy