Πιλάφι με συκωτάκι και μπαχαρικά – İç pilav

by on 23 December 2019

Σήμερα θα φτιάξουμε iç pilav (ιτς πιλάφ) μια πεντανόστιμη συνταγή πιλαφιού με συκωτάκι και μπαχαρικά.

Το ρύζι αν και ήρθε στην οθωμανική κουζίνα από την Κίνα, αναπτύχθηκαν τόσοι πολλοί τρόποι μαγειρέματος που τα φαγητά με ρύζι και ειδικά το πιλάφι έγινε ένα από τα αναπόσπαστα στοιχεία της οθωμανικής κουζίνας.

Τα υλικά με τα οποία φτιάχνεται το οθωμανικό πιλάφι είναι αυτά που το κάνουν τόσο ιδιαίτερο. Υπάρχουν πιλάφια με κρέας, με θαλασσινά, με όσπρια και με λαχανικά. Τα περισσότερα έχουν ξεχαστεί αλλά κάποια πάλι εξακολουθούν να έχουν κυρίαρχη θέση στο τουρκικό τραπέζι και μάλιστα σε ειδικές περιστάσεις.

Ένα από αυτά είναι το πιλάφι που θα φτιάξουμε σήμερα.

Υλικά:

150 γραμμάρια αρνίσιο συκώτι

1,5 κούπα ρύζι

1 μικρό κρεμμύδι

2 κουταλιές κουκουνάρια

2,5 κουταλιές μικρή μαύρη σταφίδα

½ κουταλάκι μπαχάρι

½ κουταλάκι κανέλα

½ κουταλάκι πιπέρι

4 κουταλιές βούτυρο

2,5 κούπες ζεστό νερό

Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Αλάτι

Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ με ζεστό νερό και λίγο αλάτι και το αφήνουμε για 30 λεπτά. Το ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και το βάζουμε στην άκρη να στραγγίσει. Κόβουμε το συκώτι σε κύβους. Καθαρίζουμε τα κοτσανάκια από τις σταφίδες και τις βάζουμε σε νερό για να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό βούτυρο και μόλις λιώσει τσιγαρίζουμε τα κουκουνάρια. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Μόλις μαραθεί το κρεμμύδι βάζουμε το συκώτι και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ζεστό νερό και το υπόλοιπο βούτυρο. Μόλις βράσει προσθέτουμε το ρύζι, το πιπέρι, το μπαχάρι, την κανέλα και την σταφίδα και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας. Ψήνουμε το πιλάφι πρώτα σε δυνατή και μόλις πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει σπυρωτό. Σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με ένα απορροφητικό χαρτί την κατσαρόλα και μετά κλείνουμε το καπάκι και το κρατάμε για 15-20 λεπτά πάντα πριν από το σερβίρισμα. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Καλή όρεξη!