ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ. ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ …. ΝΑΥΤΙΛΙΑ;

by on 8 October 2014

Δυσοίωνο μήνυμα από το Βερολίνο: Η Ελλάδα, σύμφωνα με ανώτατο γερμανό αξιωματούχο, δεν έχει πάρει μέχρι τώρα δεκάρα από το έκτακτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας στη νεολαία (Youth Quarantee) – πρόγραμμα που μπήκε σε λειτουργία στις αρχές του 2014. Ο λόγος: Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν το ένα μετά το άλλο τα προγράμματα που υποβάλλει το ελληνικό υπουργείο εργασίας. Άλλες χώρες, αντίθετα, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, που πλήττονται πολύ λιγότερο από την ανεργία, έχουν πάρει ήδη σεβαστό μερίδιο από το συνολικό ποσό του προγράμματος (αρχικά 6 δισεκατομμύρια ευρώ, σήμερα σχεδόν 9 δισ.): Η πρώτη 600, η δεύτερη 400 εκατομμύρια, μαζί δηλαδή 1 δισεκατομμύριο.

Όμως η Αθήνα διέψευσε άμεσα και κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του αξιωματούχου. «Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα με ποικίλες, ολοκληρωμένες και εξειδικευμένες δράσεις σε διάφορους κλάδους, όπως η ναυτιλία» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Η χώρα, πρόσθεσε, θα έχει απορροφήσει μέχρι το τέλος του χρόνου 130 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι το ένα τρίτο από τα 390 εκατομμύρια που συνολικά δικαιούται. Μόνο η δράση, που εξήγγειλε ο ίδιος σήμερα, θα χρηματοδοτηθεί με 43 εκατομμύρια και θα έχει ως αποτέλεσμα την πολύμηνη απασχόληση χιλιάδων νέων.

Το πικάντικο της υπόθεσης: Οι ισχυρισμοί του αξιωματούχου διατυπώθηκαν ακριβώς την παραμονή της συνόδου των αρχηγών κρατών και υπουργών εργασίας των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει αύριο Τετάρτη στο Μιλάνο με θέμα την παρακολούθηση της εξέλιξης του προγράμματος.

Εσκεμμένη παραπληροφόρηση; «Μάλλον κακή, ή ελλιπής πληροφόρηση» έλεγε άλλος γερμανός διπλωμάτης. «Το Βερολίνο δεν είναι πάντα καλά πληροφορημένο για τις ενέργειες των ελληνικών υπουργείων».

Ανεξάρτητα από αυτό όμως, σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, η Αθήνα εφάρμοσε εξαρχής πολύ υποτονικά το πρόγραμμα.

«Δεν ξέρω ακριβώς πόσα χρήματα έχει ήδη πάρει η Ελλάδα» λέει, για παράδειγμα, ο γραμματέας νεολαίας της ΓΣΕΕ Γιάννης Πούπκος. Εκείνο που ξέρει όμως σίγουρα, προσθέτει, είναι ότι η Αθήνα υπέβαλε τα σχέδια δράσης της στις Βρυξέλλες ακριβώς στην εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, ήτοι στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013. Και ότι η Ελλάδα, ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία στη νεολαία σε ευρωπαϊκό επίπεδο (60%), θα έπρεπε να έχει απορροφήσει από καιρό τα ποσά που της αναλογούν και να ζητά και επιπλέον χρήματα.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τον ίδιο γερμανό αξιωματούχο, η ανεργία στην νεολαία σε ευρωπαϊκό επίπεδο έπεσε ελαφρώς τον τελευταίο χρόνο – από 23,5% τον Ιούλιο του 2013 σε 21,6 τον Αύγουστο του 2014. Στους 9μήνες, που εφαρμόζεται το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας έχουν δαπανηθεί ήδη 9,6 δισ., ήτοι 3,6 δισ. περισσότερα από τα προβλεπόμενα, αλλά το ποσό αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ τους επόμενους μήνες.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο ίδιος εκπρόσωπος είπε, ότι σύμφωνα με την πρόγνωση της τρόικας υπάρχει για πρώτη φορά από πολλά χρόνια μια ελαφρά πτώση της ανεργίας. Αυτό δείχνει, πρόσθεσε, ότι τα ληφθέντα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν. Εκείνο που συμβουλεύουμε την ελληνική κυβέρνηση, συνέχισε, είναι να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τα μέσα, που έθεσε στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έξοδος από την κρίση βρίσκεται στα χέρια της. Η προβλεπόμενη ανάπτυξη κατά 2,9% το 2015, πρόσθεσε, αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη γι αυτό.

Αυτοί που περιμένουν πάντως κάποια μεγάλη στροφή, ή κάποιον σημαντικό νεωτερισμό στην ευρωπαϊκή πολιτική στη σύνοδο του Μιλάνου, θα μείνουν απογοητευμένοι. Η Γερμανία δεν θα αποδεχθεί καμία χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας, ή νέα ευρωπαϊκά προγράμματα επενδύσεων, βεβαίωσε ο αξιωματούχος. Η Ευρώπη δεν θα αλλάξει ρώτα. Εξάλλου τα λεφτά, πρόσθεσε, δεν προωθούν την ανάπτυξη. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της δοκιμασμένης γερμανικής συνταγής: Με δομικές μεταρρυθμίσεις.

Vima.gr