ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΑΝ ΗΞΕΡΕΣ ΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΟΥ….

by on 2 February 2016

Μεγάλη κουβέντα για την βιωσιμότητα του χρέους. Μόνο που υπάρχει και ένα άλλο χρέος πέρα από τα 300 + δις, που χρωστά η χώρα. Είναι αυτό, που ούτε πολιτική απόφαση, ούτε σύγχρονο χρηματοοικονομικό εργαλείο, ούτε ο ίδιος ο…… Θεός μπορεί να κάνει κάτι.  Η χώρα έχει σκάσει εδώ και καιρό. Εσωτερική αιμορραγία. Το έχω πει, το έχω γράψει χρόνια….

Πατριώτη αν ήξερες τι σε περιμένει μέχρι το τέλος σου….  

….Στο δυσθεώρητο ποσό των 150 δισ ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, απειλώντας αφενός την ύπαρξη των ίδιων των εταιρειών, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αφετέρου το σύνολο της εθνικής οικονομίας.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), που βασίζονται τόσο σε επίσημα στοιχεία όσο και σε εκτιμήσεις της ομοσπονδίας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νομικών προσώπων ανέρχονταν μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2016 σε:

58,5 δισ προς την εφορία

-3,7 δισ προς τα τελωνεία

-27,4 δισ ευρώ προς τα ασφαλιστικά Ταμεία (τα 15,35 δισ είναι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και έχουν μεταβιβασθεί στα ΚΕΑΟ για την αναγκαστική είσπραξη τους)

-60 δισ ευρώ προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τα 11 δισ. αφορούν οφειλές 800 μεγάλων επιχειρήσεων -επιχειρήσεις άνω των 250 εργαζομένων και με κύκλο εργασιών πάνω από 50 εκατ. ευρώ-, τα 28,5 δισ. ευρώ για χρέη 6.000 μεσαίων επιχειρήσεων – επιχειρήσεις με 50-249 εργαζόμενους και τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ- , ενώ τα υπόλοιπα 20,5 δισ. ευρώ αφορούν «κόκκινα» δάνεια 120.000 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων).

Στα παραπάνω, μάλιστα, ποσά δεν περιλαμβάνονται και οι οφειλές που έχουν επιχειρήσεις προς άλλες επιχειρήσεις, με την καθυστέρηση στις πληρωμές να είναι συχνά πολύ μεγαλύτερη των 90 ημερών.

Το δυσθεώρητο ύψος στο οποίο έχουν φτάσει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές –εν μέρει λόγω και της κουλτούρας μη πληρωμών προ κρίσης σε συνδυασμό με την αδυναμία των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους– ακυρώνει επί της ουσίας την όποια προσπάθεια για ανάπτυξη, καθώς στερεί σημαντική ρευστότητα από το κράτος, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.

Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και τις οφειλές των νοικοκυριών προς Δημόσιο και τράπεζες, συνολικά το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος αγγίζει τα 210 δισ. ευρώ! Με άλλα λόγια, η αναλογία ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους προς ΑΕΠ με εκτίμηση 2015/2014 σε σταθερές τιμές, είναι 116% και περίπου 62% του εξωτερικού χρέους……