ΠΑΠΑ, ΓΙΩΡΓΗ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΧΤΥΠΑΣ ΤΙΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ – ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ – ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΜΕΣΑ…

by on 28 April 2020

Καθηγητής εξηγεί γιατί θα είναι καταστροφική η «ανοσία της αγέλης» στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, τάσσεται εναντίον της πολιτικής της ανοσίας της αγέλης και εξηγεί το γιατί.

Ως καταστροφική χαρακτηρίζει την «ανοσία της αγέλης» ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε ανάρτησή του στο Facebook – και εν όψει της σταδιακής άρσης των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊο – ο έγκριτος επιστήμονας προειδοποιεί ότι η υιοθέτηση μιας πολιτικής, η οποία στοχεύει στην «ανοσία της αγέλης», μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, σταχυολογεί τα κυριότερα επιχειρήματα, τα οποία υπερθεματίζουν την παραπάνω άποψη:

  • Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό και την διάρκεια της ανοσίας στον Covid-19. Για αυτό και ο ΠΟΥ είπε να μην βασιζόμαστε πολύ στα αντισώματα για διαβατήριο ανοσίας.
  • Η ανοσία για να έχει αποτέλεσμα στην επιδημία πρέπει να φτάσει το 70% σ’ όλη την κοινότητα για τον Covid-19. Δεν μπορείς να ανοσοποιήσεις τους νέους (π.χ. και καλά να κυκλοφορήσει στα σχολεία) και να νομίζεις ότι έχει προστατέψει τους μεγάλους με «τοίχο προστασίας».
  • Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 80.000 γεννήσεις και 80.000 θανάτους ανά έτος. Αυτό το ποσοστό μειώνει δυναμικά την ανοσία που έχει επιτευχθεί ανά έτος (γύρω στο 1-2%).
  • Για να επιτύχουμε το θεωρητικό 12% της ανοσίας που έχει το Βέλγιο με παρόμοιο πληθυσμό θα πρέπει να δεχτούμε περίπου 7000 θανάτους, άρα συνολικά 35000 θανάτους για το 60% με το οποίο θα αρχίσουμε να βλέπουμε επιβράδυνση της επιδημίας.
  • Για κάθε θάνατο από τους παραπάνω θα χρειαστούμε 2 κρεβάτια στις ΜΕΘ δηλαδή 70.000 κρεβάτια. Αν υποθέσουμε ότι ο καθένας θα πρέπει να μείνει περίπου 20 ημέρες στην εντατική θα χρειαστούμε 1.400.000 ημέρες ΜΕΘ. Με δεδομένο ότι μπορούμε να έχουμε περίπου 500 κρεβάτια σε Covid-19 (που μάλλον δεν μπορούμε) θα χρειαστούν περίπου 7,6 χρόνια με 100% πληρότητα και 13 θανάτους ανά ημέρα από COVID-19 ασταμάτητα. Αυτό χωρίς να έχω λάβει υπόψιν την ανανέωση του πληθυσμού στο και την ελλιπή ή απώλεια της ανοσίας.

«Για όλους τους παραπάνω λόγους διαφωνώ κάθετα με απόψεις που κυκλοφορούν ότι μπορούμε να στοχεύουμε ή να αναμένουμε ανοσία της αγέλης, ότι και καλά “θέλουμε” να κυκλοφορήσει ο ιός» καταλήγει ο κ. Μαγιορκίνης.

ξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του καθηγητή επέρχεται λίγες ώρες πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία αφορούν την πανδημία του κορονοϊού.

sputniknews.gr