ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3.000.000 ΕΚΤΑΡΙΑ ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ

by on 1 August 2019

Πάνω από 3.000.000 εκτάρια δασικής έκτασης έχουν καταστραφεί στις πυρκαγιές που μαίνονται από την προηγούμενη εβδομάδα στη Σιβηρία και την ανατολική Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι 500 οικισμοί σε 20 διαφορετικές περιοχές έχουν επηρεαστεί από τους καπνούς και πως στην περιοχή έχουν σταλεί 15.000 άτομα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε στο υπουργείο Άμυνας την εντολή να συνδράμει στις εργασίες κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Το υπουργείο έστειλε 10 αεροπλάνα και 10 ελικόπτερα στην περιοχή.

Στην κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κρασνογιάρσκ ο Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι η κατάσταση στην περιοχή λόγω των πυρκαγιών δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

Ο υπουργός Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Ντμίτρι Κομπίλκιν, ζήτησε να διατεθούν 3 δισεκατομμύρια ρούβλια από τον προϋπολογισμό για τις εργασίες κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, οι νομαρχίες μπορούν να αποφασίσουν να μην σβήσουν τη δασική πυρκαγιά σε περίπτωση που το κόστος της υπερβαίνει τη ζημιά που θα προκληθεί.

Οι οικολόγοι επικρίνουν σκληρά τον εν λόγω νόμο.

Η θερμοκρασία τον Ιούνιο στη Σιβηρία ήταν δέκα βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την μέση θερμοκρασία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Οι ρωσικές περιοχές Ιρκούτσκ, Κρασνογιάρσκ, Ζαμπαϊκάλσκ, Γιακουτίγια και Μπουριατίγια κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης.