Πάνω από 141 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια στον αραβικό κόσμο

by on 5 October 2022
Οι Σύροι μεταφέρουν προϊόντα καθαρισμού που διανέμονται από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση σε καταυλισμό για εσωτερικά εκτοπισμένους στην πόλη Sarmada στη βορειοδυτική επαρχία Idlib της Συρίας, 25 Σεπτεμβρίου 2022, ως μέρος μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης σχετικά με την υγιεινή σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το ξέσπασμα της χολέρας

Πάνω από 141 εκατομμύρια άνθρωποι στον αραβικό κόσμο είναι εκτεθειμένοι σε επισιτιστική ανασφάλεια, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η Γκεοργκίεβα, μιλώντας σε συνέδριο στο Ριάντ, είπε ότι το ΔΝΤ θα προσθέσει τη φωνή του για την καταπολέμηση των περιορισμών στο εμπόριο τροφίμων προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Χώρες σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και πέρα ​​από αυτήν έχουν παρέμβει για να στηρίξουν τα κράτη που μάχονται με τον υψηλό πληθωρισμό τροφίμων και τις ελλείψεις που γίνονται πιο έντονες από τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις και τον αυξανόμενο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Η Γκεοργκίεβα ανέφερε σε δήλωσή της ότι τα αραβικά κράτη του Κόλπου “σχεδιάζουν να κάνουν περαιτέρω δεσμεύσεις σύντομα” μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Αραβικής Συντονιστικής Ομάδας για ένα αρχικό ποσό 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανακούφιση της παγκόσμιας κρίσης εφοδιασμού τροφίμων.

Το ΔΝΤ και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία περιφερειακού γραφείου αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στο Ριάντ.

Η διασφάλιση της κοινωνικής σταθερότητας μέσω της κατάλληλης παροχής βασικών τροφίμων αποτελεί προτεραιότητα πέρα ​​από τα σύνορα εκείνων που επηρεάζονται άμεσα, δήλωσε η Alice Gower, διευθύντρια γεωπολιτικής και ασφάλειας στη συμβουλευτική Azure Strategy με έδρα το Λονδίνο.

«Βασικά είδη όπως το σιτάρι, το ρύζι και οι φακές κινδυνεύουν να είναι απρόσιτα για τις φτωχές σε τρόφιμα κοινότητες σε όλη την περιοχή», είπε στο Reuters.

«Η επιθυμία για περιφερειακή σταθερότητα – και συνεπώς ασφάλεια – έχει δει αυξημένες επενδύσεις από κράτη όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε χώρες υπό οικονομική πίεση».