Ο ΡΩΣΟΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ VICTOR PICHUGOV ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ, ΧΟΡΗΓΟΣ ΣΤΑ 40ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΔΗΣΥ !

by on 9 February 2019

Χορηγίες και στον ΔΗΣΥ πριν το «χρυσό» διαβατήριο.

Η τράπεζα του Ρώσου δισεκατομμυριούχου χορηγός στα 40χρονα του ΔΗΣΥ!

Με χορηγίες και στον ΔΗΣΥ συνδέεται ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Victor Pichugov, ο οποίος πρόσφατα εξασφάλισε «χρυσό» διαβατήριο μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα μας ο Victor Pichugov, ο οποίος είναι πρώην γερουσιαστής και ο ένατος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, συνδέεται με το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου Αναστασιάδη, αφού η τράπεζα Promsvyazbank στην οποία ήταν μεγαλομέτοχος μέχρι πρόσφατα, αγόρασε πύργο από την Imperio Properties, στην οποία ιδρυτικό στέλεχος και διευθυντής είναι ο γαμπρός του Προέδρου, Γιάννης Μισιρλής.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από στοιχεία τα οποία περισυνέλεξε η «Χ», ο Victor Pichugov συνδέεται και με τον ΔΗΣΥ, αφού η Promsvyazbank παραχώρησε χορηγίες στο κυβερνών κόμμα για σειρά εκδηλώσεων. Μάλιστα η Promsvyazbank ήταν ο χορηγός της επετειακής εκδήλωσης για τα 40χρονα του ΔΗΣΥ, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2016, ενώ την ίδια περίοδο περίπου χορήγησε δεύτερη εκδήλωση του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό, με θέμα τη ναυτιλία. Σημειώνεται ότι οι χορηγίες της Promsvyazbank προς τον ΔΗΣΥ είχαν προκαλέσει αρνητικά σχόλια από πρόσωπα τα οποία είναι σε θέση να γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, ακόμη και από στελέχη του ΔΗΣΥ, όπως ο Κρις Τριανταφυλλίδης ο οποίος έγραψε σε προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι: «Μυρίζει διαπλοκή».

Η πολιτογράφηση του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Victor Pichugov δεν έγινε με απευθείας αίτηση από τον ίδιο, αλλά διά μέσου της συζύγου του Annas Pichugova, η οποία παρουσιάστηκε στην αίτηση ως η κύρια επενδύτρια. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για πολιτογράφηση του ζεύγους λήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και ως είθισται δεν δημοσιοποιήθηκε. Ο Victor Pichugov, ο οποίος θεωρείται ο ένατος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία και ο οποίος φέρεται να έχει ισχυρές προσβάσεις στην εξουσία, διατέλεσε γερουσιαστής της αυτόνομης περιοχής Khanty-Mansi της Ρωσίας.

Επίσης στο παρελθόν απασχόλησε τον βρετανικό Τύπο, με την telegraph να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι διαθέτει ακίνητα στο Λονδίνο και το Μονακό και ότι ταξιδεύει συχνά στο Λονδίνο με ιδιωτικό αεροσκάφος αξίας 30 εκατ. λιρών. Η Promsvyazbank, η οποία διαθέτει ένα εντυπωσιακό κτίριο στη Λεμεσό, τον γνωστό πύργο Promsvyazbank, κρατικοποιήθηκε το 2018 και σύμφωνα με αναφορές σε διεθνή ΜΜΕ έγινε ειδικού σκοπού για εξυπηρέτηση θεμάτων που αφορούν το στρατό της Ρωσίας. Στην Κύπρο η τράπεζα συνεχίζει να διατηρεί άδεια υποκαταστήματος αλλά υπό όρους, αφού δεν δύναται να διεξάγει τραπεζικές εργασίες εκτός την αποπληρωμή υφιστάμενων καταθέσεων, αποδοχή πληρωμών προς εξόφληση υφιστάμενων πιστωτικών διευκολύνσεων και εκτέλεση εξερχόμενων εντολών πληρωμής των πελατών και αποδοχή εισερχόμενων εμβασμάτων για λογαριασμό πελατών που αφορούν αποκλειστικά το διακανονισμό υφιστάμενων επιχειρηματικών δεσμεύσεων.

ΑΚΕΛ: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός»

Ερωτήματα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την εμπλοκή προσώπων από το στενό συγγενικό του περιβάλλον στην πώληση διαβατηρίων, αλλά και για τις κατηγορίες που δέχεται η Κύπρος από ευρωπαϊκούς θεσμούς και διεθνείς οργανισμούς, έθεσε χθες το ΑΚΕΛ υποδεικνύοντας παράλληλα ότι «το γενικό αίσθημα των πολιτών είναι ότι και στο θέμα των διαβατηρίων, ο βασιλιάς είναι γυμνός». Μάλιστα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου διερωτήθηκε τι εννοεί ο Πρόεδρος όταν διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή, υποβάλλοντας το ερώτημα κατά πόσο η συμμετοχή εταιρειών που σχετίζονται με το στενό του οικογενειακό περιβάλλον στο πρόγραμμα με τα «χρυσά» διαβατήρια αποτελεί ή όχι φαινόμενο εμπλοκής ή/και διαπλοκής;

«Αν θέλουν να με εκθρονίσουν να προχωρήσουν σε έρευνες»

«Αν θέλουν να με εκθρονίσουν να προχωρήσουν σε έρευνες είτε για μένα, είτε για τα παιδιά μου και αν βρουν στοιχεία είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε σχέση με τις καταγγελίες για εμπλοκή στενών συγγενικών του προσώπων στο πρόγραμμα για τα «χρυσά» διαβατήρια». Ανέφερε επίσης ότι «δόθηκαν μόνο 39 αιτήσεις» από το δικηγορικό γραφείο που ανήκει στις θυγατέρες του (σ.σ.: Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι).

«Να γίνει έρευνα και εάν διαφανεί ότι εμπλέκομαι ή διαπλέκομαι να ζητήσουν ακόμη και την παραίτησή μου. Ας κάνει έρευνα και η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και να μπουν σε βάθος», είπε σε συνέντευξή του στον «Αντέννα». Σχολιάζοντας εξάλλου την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι ολιγάρχες αγοράζουν ολόκληρες περιοχές και τους το επιτρέπουν και για μας ενοχλούνται για τις υπηκοότητες που δίνουμε. Από τις 180.000 υπηκοότητες σε τρίτα πρόσωπα από χώρες της Ε.Ε., η Κύπρος έχει μόνο το 0,3% και διερωτώμαι εάν με αυτό κινδυνεύει η Ε.Ε.».

Ο ΠτΔ παραδέχτηκε ότι «υπάλληλος στο αεροδρόμιο Λάρνακας διαφήμιζε σε τουρίστες και επιχειρηματίες ότι πωλούνται διαβατήρια», αλλά και ότι «εταιρεία διαφήμιζε ότι με 800.000 ευρώ διασφαλίζει διαβατήριο και υπηκοότητα». Ανέφερε επίσης ότι «έντυπα παρουσιάζουν με υπερβολές την παραχώρηση υπηκοοτήτων κατά τρόπο που οι πρέσβεις να τα αξιοποιούν και να δέχεται κριτική η Κύπρος», προσθέτοντας ότι εντός των ημερών θα εφαρμοστούν επιπρόσθετα μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η θέση της Imperio για το «χρυσό» διαβατήριο στον Victor Pichugov

Η Imperio επιβεβαιώνει την αναφορά στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Χ» σε σχέση με την πώληση κτιρίου στην Promsvyazbank, προσθέτοντας ωστόσο ότι η εταιρεία δεν σχετίζεται με την παραχώρηση διαβατηρίου στον «συγκεκριμένο Ρώσο» επενδυτή, Victor Pichugov. Η Imperio, της οποίας ιδρυτικό στέλεχος και διευθυντής είναι ο γαμπρός του Προέδρου, Γιάννης Μισιρλής, κάνει λόγο για «αντιδεοντολογική και πολιτικά κατευθυνόμενη προσπάθεια να πληγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η οικογένειά του».

Αναφέρει επίσης ότι η τράπεζα αγόρασε το κτίριο το 2008 και ότι «τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο Ρώσος επενδυτής δεν ήταν μέτοχος», προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας (ο Victor Pichugov) αγόρασε μετοχικό κεφάλαιο στη Promsvyazbank το 2015, εφτά ολόκληρα χρόνια μετά».

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση την οποία επικαλείται η Imperio αφορούσε τη συμμετοχή του Victor Pichugov με ποσοστό πέραν του 10%, όπως προνοεί η σχετική νομοθεσία, χωρίς να διευκρινίζεται κατά πόσο διατηρούσε προηγουμένως μετοχική σχέση με την τράπεζα σε μικρότερο ποσοστό.

Εμπλέκεται και σε ποιο βαθμό η Imperio στο Επενδυτικό Πρόγραμμα;

Εν τω μεταξύ η Imperio παραδέχεται ότι από το 2003 «βασική δραστηριότητά» της είναι «η κατασκευή και η πώληση εμπορικών και οικιστικών ακινήτων, κυρίως σε ξένους επενδυτές». Δεν διευκρινίζει ωστόσο κατά πόσο εμπλέκεται και στην πώληση ακινήτων σε ξένους για σκοπούς πολιτογράφησης, και εάν ναι πόσα ακίνητα πούλησε για το σκοπό αυτό. Αναπάντητο παραμένει επίσης το ερώτημα ποιο γραφείο κατέθεσε την αίτηση εκ μέρους του ζεύγους Pichugov, αλλά και κατά πόσο ο πύργος Promsvyazbank αξιοποιήθηκε για σκοπούς πολιτογράφησης επενδυτών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου – dialogos.com