Ο ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΟΥ ΔΙΜΕΡΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ, ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ, ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΩΝ 10 ΔΙΣ ΔΟΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ…

by on 30 June 2019

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι αυξήθηκε πέρυσι ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ρωσίας-Τουρκίας κατά 15%.

Ο Ρώσος πρόεδρος πριν τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι συνεχίζονται τα ενεργειακά σχέδια μεγάλης κλίμακας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Πούτιν τόνισε ότι και οι δύο χώρες έκαναν σοβαρές επενδύσεις περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων επίσης συνεχίζονται οι εργασίες για τη πλατφόρμα κοινών επενδύσεων αξίας 900 εκατομμυρίων Ευρώ.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι αυξήθηκε ο τουρισμός ανάμεσα στις δύο χώρες και πέρυσι επισκέφτηκαν την Τουρκία 6 εκατομμύρια τουρίστες που ήταν ρεκόρ. Σημείωσε ότι η Τουρκία εξασφάλισε κέρδος των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τουρισμό από τις επισκέψεις των Ρώσων τουριστών.

Τέλος ο Πούτιν είπε ότι συνεχίζεται η Πολιτιστική και Τουριστική Χρονιά Τουρκίας-Ρωσίας και εξέφρασε τις ευχές του να είναι επιτυχημένη και η φετινή χρόνια επίσης την ευχαρίστηση για τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.

S-400.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει καμιά διακοπή στη συμφωνία με τα αμυντικά συστήματα S-400.

Ο κ. Ερντογάν στα πλαίσια της G20 στην Ιαπωνία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Τούρκος πρόεδρος πριν τη συνάντηση σημείωσε ότι υπάρχει επιτάχυνση στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι συνεχίζεται η συνεργασία όπως σχετικά με τη μεταφορά των S400 όπως συζητήθηκε στη Ντουσάνμπε επίσης συνεχίζεται ο οδικός χάρτης όπως συζήτησαν οι πλευρές.

Συνέχισε ότι μια από τις προτεραιότητες της Τουρκίας είναι η κοινή παραγωγή των πυραύλων S400 και η μεταφορά τεχνολογίας.

Τόνισε ότι η συνάντηση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής την προσεχή περίοδο θα πραγματοποιήσουν στην Τουρκία.

Ενώ αναφερόμενος στον τουρισμό είπε ότι οι Ρώσοι τουρίστες όλο και περισσότερο ενδιαφέρον έχουν προς την Τουρκία που είναι σημαντικό για τον τουριστικό τομέα. 

Σχετικά με την ενεργοποίηση της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου το 2023 είπε ότι έχουν πετύχει τους στόχους τους και είναι σημαντική επίσης η προμήθεια των μη πυρηνικών υλικών από την τουρκική αγορά είναι πάλι σημαντική.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορά και στο ότι ξεκίνησαν οι τεχνικές μελέτες σχετικά με τα επίσημα διαβατήρια και περιμένουν τη λήξη των εργασιών.

Τέλος ζήτησε την επιτάχυνση της διαδικασίας σχετικά με την απαλλαγή από τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις με τη Ρωσία.