Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΕΡΙΔΙΟ 10% ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ – BORSA ISTANBUL

by on 26 November 2020

Η Τουρκία και το Κατάρ υπέγραψαν την Πέμπτη μνημόνιο συμφωνίας για την οριστικοποίηση της πώλησης 10% μετοχών του Χρηματιστηρίου της Τουρκίας Borsa Istanbul.

Το μνημόνιο συμφωνίας υπογράφηκε από τον Zafer Sönmez, Διευθύνων Σύμβουλο του Ταμείου Πλούτου της Τουρκίας (TWF) και τον Mansoor bin Ebrahim Al-Mahmoud, Διευθύνων Σύμβουλος της Αρχής Επενδύσεων του Κατάρ (QIA), στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα.

Η συμφωνία, η οποία περιελάμβανε επίσης μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων, πραγματοποιήθηκε μετά την 6η συνεδρίαση της Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής Τουρκίας-Κατάρ, υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Εμίρ του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν την Πέμπτη συνολικά 10 νέες συμφωνίες για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεών τους.
Το TWF είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος του μοναδικού χρηματιστηρίου της χώρας. Μετά την πώληση, το ταμείο θα συνεχίσει να κατέχει το 80,6% των μετοχών της Borsa Istanbul.

Το Qatar Investment Authority είναι το κυρίαρχο ταμείο πλούτου του κράτους του Κόλπου.

Το TWF αγόρασε το μερίδιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (ΕΤΑΑ) 10% στο χρηματιστήριο τον Δεκέμβριο του 2019.

Το ταμείο, που ιδρύθηκε το 2016, κατέχει το σύνολο ή μέρος των μετοχών αρκετών τουρκικών εταιρειών, όπως η αεροπορική εταιρεία της Turkish Airlines (THY), ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Türk Telekom, οι κρατικοί δανειστές Ziraat Bankası και η Halkbank, η πετρελαϊκή εταιρεία Turkish Petroleum.