Ο Ομπάμα χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της θητείας του υπέροχη “Η Τουρκία είναι μια εξαιρετική χώρα με εξαιρετικούς ανθρώπους”…

by on 20 October 2021
Then-U.S. President Barack Obama participates in a town hall meeting with university students at the Tophane Cultural Center in Istanbul, Turkey, April 7, 2009. (Reuters Photo)

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είχε περάσει έναν «υπέροχο» χρόνο στην Τουρκία κατά το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος το 2009.

«Επισκέφθηκα την Κωνσταντινούπολη (τη μεγαλύτερη μητροπολιτική πόλη της Τουρκίας) στο πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος και ήταν υπέροχο», είπε ο Ομπάμα στις νεότερες γενιές στην ομιλία του στο διαδικτυακό πρόγραμμα «Reshape Virtual Summit 2021».

Κατά την πρώτη θητεία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ομπάμα επισκέφθηκε την Τουρκία μεταξύ 5 και 7 Απριλίου 2009. Έμεινε στην πρωτεύουσα Άγκυρα για δύο ημέρες και επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στο “Δεύτερο Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών”, όπου επισκέφτηκε ιστορικά μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Τζαμιού Σουλτάν Αχμέτ, γνωστό και ως Μπλε Τζαμί.

Η Τουρκία είναι μια «εξαιρετική χώρα με εξαιρετικούς ανθρώπους», είπε, τονίζοντας ότι «η συνάντηση απίστευτων νέων ανθρώπων σημαίνει πολλά για αυτόν».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι η επίσκεψη στο Μπλε Τζαμί του 17ου αιώνα στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης ήταν επίσης μια μεγάλη εμπειρία για αυτόν.

Το Μπλε Τζαμί, που βρίσκεται σε έναν από τους ιδιαίτερους ιστορικούς χώρους παγκοσμίως, συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, πρόσθεσε. Το μεγάλο τζαμί θεωρείται ότι έχει μία από τις ομορφότερες θρησκευτικές αρχιτεκτονικές στον κόσμο.

Ο Ομπάμα είπε επίσης ότι δεν παρακολουθούσε τηλεοπτικές ειδήσεις όταν ήταν πρόεδρος επειδή οι ειδήσεις σχεδιάστηκαν «για να προσελκύσουν το κοινό» και «δεν ήταν καλό» για αυτόν καθώς προσπαθούσε να πάρει στρατηγικές μακροπρόθεσμες αποφάσεις για τη χώρα του.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι είναι πιο ανοιχτός σε νέες ιδέες και συνέστησε στους νέους ανθρώπους όχι μόνο να καταναλώνουν περιεχόμενο, αλλά και να παράγουν, να διαμορφώνουν και να ενδυναμώνουν τον εαυτό τους με την τεχνολογία.

Το Reshape είναι μια διήμερη εικονική σύνοδος που ξεκίνησε συγκεντρώνοντας ηγέτες της βιομηχανίας, διασημότητες, διακεκριμένους, δημιουργούς αιχμής και αφηγητές που βασίζονται σε δεδομένα για να συζητήσουν τις αλλαγές παραδειγμάτων στην εμπειρία και τη βιωσιμότητα των πελατών, καθώς και τη διαφορετικότητα και την ένταξη.