Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

by on 22 October 2019

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν είχε αναθέσει στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση έως τις 23 Οκτωβρίου, αφού ούτε το κόμμα του, ούτε και εκείνο του Μπένι Γκαντζ εξασφάλισαν πλειοψηφία στις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο ίδιος στον πρόεδρο της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ πρόκειται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αντίπαλο του Νετανιάχου, Μπένι Γκαντζ.

Ο κ. Γκαντζ θα έχει προθεσμία 28 ημερών για να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Από τότε που πήρα την εντολή (σ.σ. να σχηματίσω μια κυβέρνηση) εργάστηκα αδιάκοπα… για να δημιουργήσω μια ευρεία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αυτό είναι που θέλουν οι πολίτες», είπε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Facebook ο κ. Νετανιάχου.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι προσπάθειές του να φέρει τον κ. Γκαντζ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποτραπεί νέα προσφυγή στις κάλπες απέτυχε.

Καταλόγισε, επιπλέον, στον κ. Γκαντζ ότι αρνήθηκε επανειλημμένα τον διάλογο.

Στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ, το κόμμα «Μπλε και Λευκό» του Γκαντζ κέρδισε 33 έδρες, ενώ το Λικούντ του Νετανιάχου 32 έδρες σε σύνολο 120 εδρών.

Ο κ. Γκαντζ αρνήθηκε να ξεκινήσει συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού με τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται υπό έρευνα για υπόθεση διαφθοράς.