Ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ευρωομόλογα αξίας 580 εκατομμυρίων δολαρίων (4,5 δισεκατομμύρια TL) για τη χρηματοδότηση τεσσάρων νέων γραμμών του μετρό

by on 13 January 2021

Ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ευρωομόλογα αξίας 580 εκατομμυρίων δολαρίων (4,5 δισεκατομμύρια TL) για τη χρηματοδότηση τεσσάρων νέων γραμμών του μετρό, δήλωσε ο δήμαρχος Ekrem Imamoğlu.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης (IPA), ο Imamoğlu δήλωσε ότι ο δήμος αναζητά χρηματοδότηση για να ξεκινήσει η κατασκευή νέων μετρό, προσθέτοντας ότι έχει πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και διεθνείς επενδυτές τους τελευταίους 3 μήνες.

Ο Imamoğlu σημείωσε ότι αντί να λαμβάνει πιστώσεις από τράπεζες, ο δήμος προτίμησε να εκδώσει ευρωομόλογα. «Οι προσπάθειές μας έχουν πετύχει και καταφέραμε να εκδώσουμε ένα πενταετές πρόγραμμα ωριμότητας ευρώ σε διεθνείς αγορές, ύψους 580 εκατομμυρίων δολαρίων, για τη χρηματοδότηση των τεσσάρων γραμμών του μετρό που ανέφερα. Παρά το γεγονός ότι αρχικά στοχεύσαμε σε πωλήσεις ομολόγων 580 εκατομμυρίων δολαρίων, αντιμετωπίσαμε μια απαίτηση 4,3 φορές, δηλαδή 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια », δήλωσε ο δήμαρχος.

Ο δήμος αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή του μετρό Kaynarca-Pendik-Tuzla, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli, Kirazlı-Halkalı και Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt με τη νέα χρηματοδότηση.

Η Κωνσταντινούπολη θα έχει 52,1 χιλιόμετρα (32,4 μίλια) από νέες γραμμές μετρό και 39 νέους σταθμούς. Ο αριθμός των επιβατών που μεταφέρονται με αυτές τις γραμμές ανά ημέρα αναμένεται να φτάσει τα 5 εκατομμύρια.