Ο Λίβανος σχηματίζει νέα κυβέρνηση

by on 14 September 2021
AFP via Getty Images

Οι ηγέτες του Λιβάνου δημιούργησαν μια νέα κυβέρνηση, τερματίζοντας το πολιτικό αδιέξοδο που έχει κυριεύσει τη χώρα από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο Νατζίμπ Μικάτι, δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας, θα διατελέσει πρωθυπουργός. Θα του ανατεθεί να οδηγήσει τη μικρή μεσογειακή χώρα από τη χειρότερη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση από τον εμφύλιο πόλεμο 1975-1990.

Ο Mikati και ο Πρόεδρος Michel Aoun συμφώνησαν για τη νέα κυβέρνηση παρουσία του προέδρου του κοινοβουλίου Nabih Berri, μετέδωσε το λιβανέζικο πρακτορείο MTV.

Μετά την υπογραφή του διατάγματος στο Προεδρικό Μέγαρο Baabda, ο Mikati είπε ότι θα προσπαθήσει να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, είναι πολύ δύσκολη», είπε ο Μικάτι στους δημοσιογράφους στο παλάτι, με τη φωνή του να πνίγεται. «Ωστόσο, δεν είναι αδύνατο αν ενωθούμε. … Προτεραιότητά μας είναι να κατευνάσουμε τα δεινά του Λιβανικού λαού ».

Ο Λίβανος ηγείται μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης από τότε που ο πρώην πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2020 εν μέσω διαδηλώσεων που απαιτούν ευθύνη για την έκρηξη στη Βηρυτό, την οποία οι αξιωματούχοι κατηγορούν για ένα απόθεμα εκρηκτικού νιτρικού αμμωνίου που αποθηκεύτηκε ακατάλληλα στο πιο ζωτικό λιμάνι του Λιβάνου.

Τουλάχιστον 215 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη, η οποία προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και πρόσθεσε την ήδη τρομερή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ο Μικάτι, ο οποίος ορίστηκε πρωθυπουργός τον Ιούνιο, κατείχε τη θέση δύο φορές στο παρελθόν. Υπηρέτησε ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός για τρεις μήνες το 2005 μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Ο Μικάτι εξελέγη πρωθυπουργός το 2011 αλλά παραιτήθηκε το 2013 υπό την πίεση της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το σύστημα κατανομής εξουσίας του Λιβάνου, τη θέση του πρωθυπουργού πρέπει να κατέχει ένας σουνίτης μουσουλμάνος. Ο πρόεδρος απαιτείται να είναι Μαρωνίτης Χριστιανός και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Σιίτες Μουσουλμάνοι.

Ο Γιούσεφ Χαλίλ, ανώτερος αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας, θα διατελέσει υπουργός Οικονομικών.

Ο Αμπντάλα Μπουχαμπίμπ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρέσβης του Λιβάνου στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1983 έως το 1990, ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών.

Ο νέος υπουργός Υγείας, Firass Abiad, ηγήθηκε του κύριου δημόσιου νοσοκομείου του Λιβάνου που μάχεται με τον νέο κορονοϊό.

Η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την πίεση της πρώην αποικιακής δύναμης της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων διεθνών χορηγών για την εφαρμογή σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων κατά της διαφθοράς.

Από τον Οκτώβριο του 2019, το νόμισμα του Λιβάνου έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας του. Περίπου ο μισός πληθυσμός ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.